Tartaletki z pomidorami, szynką, serem i oliwkami to idealny sposób na prostą do przyrządzenia potrawę, która na pewno zachwyci podniebienia wszystkich. Zobaczcie przepis!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- garść mini pomidorków
- kilka czarnych oliwek
- 50 g szynki w kawałku
- 50 g salami w plasterkach
- 50 g sera mozzarella
- 50 g sera żółtego
- ketchup
Dodatkowo:
- foremki do tartaletek
Wykonanie:
Foremki do tartaletek posmaruj cienko Delmą i oprósz mąką. Do miski włóż: pozostałą mąkę, sól, Delmę i jajko, wymieszaj mikserem (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody).
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, szybko zagnieć i rozwałkuj na placek grubości 3-4 mm. Następnie wytnij z niego kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciastem wylep dno i boki foremek. Nakłuj wykałaczką.
Foremki z ciastem włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 10 minut.
Ser żółty zetrzyj na tarce, mozzarellę i szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na połówki, oliwki w plastry. Podpieczone ciasto posmaruj ketchupem i włóż do środka wędlinę, pomidory i oliwki. Posyp serami.
Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut.
Zobacz koniecznie!
