Tortilla pochodzi z Meksyku. Jest to okrągły placek z masy lub mąki kukurydzianej lub pszennej. Najłatwiej kupić gotowy placek i zrobić pyszne nadzienie z tym, co lubimy najbardziej.
- To doskonała przekąska dla całej rodziny, jak również pomysł na nietypowy obiad. Każdemu będzie smakować – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.
Składniki
- 2 placki tortilli
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona
- 2 ogórki kiszone
- 1 garść mieszanki sałat
- 1 łyżka sosu czosnkowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Filet z piersi kurczaka pokrój w kostkę. Kawałki kurczaka smaż około 10 minut na oliwie. Oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką.
2. Cebulę i ogórki pokrój w plasterki. Pomidora pokrój w półplasterki. Przygotowane warzywa połącz z mieszanką sałat. Oprósz solą i pieprzem.
3. Placki tortilli podgrzej na suchej patelni. Na każdy placek nałóż porcję warzyw oraz porcję kurczaka. Całość polej sosem czosnkowym i musztardą. Placki tortilli złóż na jednym z końców i zepnij wykałaczkami.
