Przepis na gofry. Kto z nas nie lubi gofrów? Chrypiące, lekkie, idealne na lato! Przepisem podzieliła się Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show „MasteChef”.
Składniki na chrupiące gofry
- mąka pszenna – 2 szklanki
- mleko 2 albo 3,2% – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- drobny cukier – 1 łyżka
- olej słonecznikowy – 1/3 szklanki
- białko – 1 szt
- żółtko – 1 szt
Dodatkowo:
- owoce – porzeczki czarne i czerwone
- dżem (u mnie agrestowy)
Wykonanie
Rozgrzewamy gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie ale dokładnie mieszamy z ciastem.
Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto.
Podajemy z dżemem, owocami i cukrem pudrem!
Smacznego!

Wideo