https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na gofry. Jak zrobić chrupiące gofry na słodko? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Chrupiące gofry z sezonowymi owocami. Zobaczcie przepis!
Chrupiące gofry z sezonowymi owocami. Zobaczcie przepis! Fot. Sylwia Ładyga
Przepis na rewelacyjne chrupiące gofry! Lato to niewątpliwie czas, który kojarzy się z goframi. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na chrupiące gofry na słodko.

Przepis na gofry. Kto z nas nie lubi gofrów? Chrypiące, lekkie, idealne na lato! Przepisem podzieliła się Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show „MasteChef”.

Składniki na chrupiące gofry

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • mleko 2 albo 3,2% – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • drobny cukier – 1 łyżka
  • olej słonecznikowy – 1/3 szklanki
  • białko – 1 szt
  • żółtko – 1 szt

Dodatkowo:

  • owoce – porzeczki czarne i czerwone
  • dżem (u mnie agrestowy)

Wykonanie
Rozgrzewamy gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie ale dokładnie mieszamy z ciastem.
Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto.
Podajemy z dżemem, owocami i cukrem pudrem!
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska