MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy wielkanocne. Domowy chrzan z jajkiem i śmietaną [PRZEPIS]

mad
Wielkanocny domowy chrzan z jajkiem i śmietaną.
Wielkanocny domowy chrzan z jajkiem i śmietaną. Patrycja Fudalewska-Jasińska
Przepis na domowy chrzan na Wielkanoc.

Jak zrobić domowy chrzan? Przepis jest bardzo prosty! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja-Fudalewska-Jasińska, autorka bloga „Gotuj z Patrycją”.

Składniki

  • 25 dag korzenia chrzanu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • kilka łyżek gorącej wody
  • sól


Wykonanie

Chrzan umyć. Zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny. Potem obrać cienko i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuścić jedną łyżeczkę cukru i dodać do chrzanu. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obrać, podzielić na pół i wyjąć z nich żółtka. Rozetrzeć widelcem żółtka z jedną płaską łyżeczką cukru i śmietaną. Białka pokroić w bardzo drobną kostkę i połączyć z żółtkami. Dodać chrzan i wymieszać wszystko dokładnie. Przechowywać w lodówce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska