Sezon na pyszne i aromatyczne grzyby w pełni! Zobaczcie sprawdzone przepisy:
- naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem
- makaron tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
- tarta z grzybami
- zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem [PRZEPIS]

Składniki na farsz grzybowy:
- podgrzybki świeże – 500 g
- pieczarki - 500 g
- ser żółty – 150 g
- cebula
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- śmietana 22% - 150 ml
- świeży tymianek - 5-6 gałązek
- sól, pieprz czarny do smaku
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- mleko - 300 ml
- mąka pszenna - 1 szklanka
- jajko
- sól, cukier do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie naleśników
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.
Wykonanie farszu do naleśników
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej śmietany 22%.
Makaron tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym [PRZEPIS]
Składniki:
- makaron tagliatelle – 250 g
- świeże borowiki – 500 g
- śmietana 18% - 250 g
- masło Ekstra - np. od OSM Piątnica - 2 łyżki
- cebula - 1 średnia sztuka
- mąka pszenna - 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy - do smaku
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn - 1 gałązka
Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
Tarta z grzybami [PRZEPIS]

Składniki:
Ciasto:
- mąka – 300 g
- żółtko - 2 szt.
- masło Ekstra od OSM Piątnica – 150 g
- woda - 100 ml
- sól do smaku
Składniki na nadzienie
- podgrzybek świeży lub mrożony – 250 g
- kurki świeże lub mrożone – 250 g
- pieczarka świeża - 6 średnich sztuk
- śmietanka 42% od OSM Piątnica – 100 ml
- śmietana 18% - 1 łyżka na porcję
- cebula - 1 średnia sztuka
- masło - 1 łyżka
- mąka - 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st.C, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.
Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami [PRZEPIS]

Składniki:
- podgrzybek świeży lub mrożony – 350 g
- kurki świeże lub mrożone – 200 g
- grzyby suszone – 50 g
- śmietana kwaśna – 330 g
- wywar kostno-jarzynowy – 2 l
- ziemniaki - 4 średnie sztuki
- cebula - 2 średnie sztuki
- olej - 3 łyżki
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna - 1 płaska łyżka
- natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże grzyby i pokrojone w paseczki suszone grzyby. Następnie razem z wywarem dodać do zupy. Dodać też wcześniej podsmażoną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
