Przetwory.  Najprostszy dżem z rabarbaru  [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zobacz przepis na dżem z rabarbaru. Prosty i pyszny!
Zobacz przepis na dżem z rabarbaru. Prosty i pyszny! fot. pixabay
Dżem z rabarbaru to doskonały dodatek do ciast czy naleśników. Zobaczcie przepis!

Rabarbar i cukier! Tyle wystarczy, by przygotować pyszny dżem z rabarbaru. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Janina Czaja.

Składniki: 

  • 2 kg rabarbaru  
  • 1 kg cukru

Wykonanie
Rabarbarowe łodygi obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę.  Owoce włożyć do rondelka i posypać cukrem. 
Smażyć na niedużym ogniu około 2 godziny często mieszając, aby nadmiar soku odparował.  
Dżemem napełnić  wyparzone słoiki i zakręcić. 
Słoiki włożyć do wrzącej wody, do szerokiego garnka wyłożonego ściereczką. 
Pasteryzować 20 minut. 
Dżem ostudzić, trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Iga Świątek- szaleństwo i wielkie wyróżnienie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie