Przepisem na sałatkę z czerwonej kapusty na zimę podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. - To taki przepis „z babcinej spiżarni”. Sałatka jest pysznym dodatkiem na przykład do klusek śląskich – mówią Panie.
Składniki
- 1 kg czerwonej kapusty
- 30 dag jabłek (kwaśnych)
- 15 dag cebuli
- 1 lit wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 2-3 goździki
Wykonanie
Kapustę poszatkować, skropić wodą z kwaskiem włożyć do garnka i podgrzewać. Cebulę pokroić w krążki i zagotować 5 minut (oddzielnie), po tym czasie odcedzić i dodać do kapusty. Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach i połączyć wszystkie składniki. Wszystko razem dusić około 10 minut. Po tym czasie włożyć kapustę do słoików razem z powstałą zalewą.
Słoiki zagotować (litrowe 25 minut, mniejsze 20 minut.
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!
