https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę.
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty na zimę.

Przepisem na sałatkę z czerwonej kapusty na zimę podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. - To taki przepis „z babcinej spiżarni”. Sałatka jest pysznym dodatkiem na przykład do klusek śląskich – mówią Panie.

Składniki

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 30 dag jabłek (kwaśnych)
  • 15 dag cebuli
  • 1 lit wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2-3 goździki

Wykonanie
Kapustę poszatkować, skropić wodą z kwaskiem włożyć do garnka i podgrzewać. Cebulę pokroić w krążki i zagotować 5 minut (oddzielnie), po tym czasie odcedzić i dodać do kapusty. Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach i połączyć wszystkie składniki. Wszystko razem dusić około 10 minut. Po tym czasie włożyć kapustę do słoików razem z powstałą zalewą.
Słoiki zagotować (litrowe 25 minut, mniejsze 20 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

N
Niepołomiczanka
Robiłam wg. przepisu i wyszła wspaniała sałatka. Jestem zmuszona dorobić więcej!!
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska