Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc 2023: babka, mazurek, pascha [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie sprawdzone przepisy na ciasta wielkanocne.
Zobaczcie sprawdzone przepisy na ciasta wielkanocne. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Przepisy naszych Czytelników na tradycyjne ciasta na Wielkanoc. Babka wielkanocna, mazurek, czy pascha? Wybierz coś dla siebie!

Ciasta na Wielkanoc 2023. Babka, mazurek, pascha… To potrawy, które kojarzą się z Wielkanocą. Przepisów jest mnóstwo. My zebraliśmy dla Was tylko sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Zobaczcie!

Babka piaskowa na Wielkanoc.
Babka piaskowa na Wielkanoc. Fot. Stanisław Romek

Wielkanoc 2023: Szybka i łatwa baba piaskowa [PRZEPIS]

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Wykonanie
Najpierw rozpuścić masło. W tym czasie ubijać jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy wrzucać stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
Gotową masę przełożyć do natłuszczonej formy na babkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 40 minut. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Tradycyjna babka drożdżowa na Wielkanoc.
Tradycyjna babka drożdżowa na Wielkanoc. Fot. KGW z Konaszówki

Wielkanoc 2022: Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa [PRZEPIS]

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 żółtek plus jedno jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • cukier puder do posypania
  • sok z cytryny

Wykonanie
Drożdże wymieszać z połową szklanki mleka, odstawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzeć mikserem na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wlać masło. Wyrobić aż ciasto wchłonie masło. Dodać wypłukane rodzynki, ponownie odstawić do wyrośnięcia aż ciasto potroi objętość. Formę wysmarować, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć z formy na kratkę.
Pieczenie bab, wsadzanie ich do pieca, studzenie i lukrowanie to cała skomplikowana ceremonia. Kiedy wyrabiamy ciasto, a zwłaszcza kiedy odstawiamy do wyrośnięcia, nie wolno chodzić po kuchni, otwierać drzwi i okien, by nie zrobić przeciągu. Nie wolno w tym czasie trzaskać drzwiami, głośno rozmawiać, by baba nie opadła lub nie dostała zakalca.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Wielkanocny mazurek.
Wielkanocny mazurek. Fot. Marta Góra

Wielkanoc 2023: Wielkanocny mazurek z masą cytrynową [PRZEPIS]

Składniki na kruche ciasto

  • 2 żółtka
  • 6 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki
  • 25 dag masła

Składniki na masę cytrynową

  • 1- 1,5 cytryny ( w zależności od wielkości): sok, otarta skórka i miąższ bez pestek zmiksować z 1-1,5 łyżką cukru
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • śmietanka 30 proc. ( max ¼ szklanki)

Wykonanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników i włożyć do lodówki na dowolny czas.
Blachę o wymiarach 23x31 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto i nakłuć widelcem dość gęsto, aby nie robiły się pęcherze podczas pieczenia. Upiec w temperaturze ok. 200-220 stopni na złoty kolor.
Masa cytrynowa: masło ucierać z cukrem, pod koniec dodając śmietankę i cukier na przemian z masą cytrynową. Utrzeć, aby masa stała się gładka i cytrynowa.
Wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać. Udekorować dowolnie. Ja udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą. Najlepiej mazurek smakuje schłodzony w lodówce.
Przepis Marty Góry z Krakowa

Mazurek wielkanocny na białkach.
Mazurek wielkanocny na białkach. Fot. Marta Góra

Wielkanoc 2023: Mazurek orzechowy na białkach [PRZEPIS]

Składniki

  • 11 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag orzechów ( można dać mieszankę orzechów włoskich, laskowych i migdałów i zmielić na maszynce do mielenia orzechów)
  • wanilia utarta z cukrem lub cukier waniliowy
  • 5 dag gorzkiej, twardej czekolady

Składniki na lukier kawowy

  • 20 dag cukru pudru
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka ekstraktu kawowego
  • 2-3 łyżki mleka


Wykonanie

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo w czasie ubijania cukier puder. Piana powinna być twarda i lśniąca. Połączyć delikatnie z utartą wanilią (cukier waniliowy), zmielonymi orzechami i utartą czekoladą. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o dużej średnicy (mazurek nie powinien być zbyt wysoki) i włożyć do nagrzanego pieca . Piec w 180- 200 stopniach do upieczenia (aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy, zwykle 40-50 minut).
Lukier. 20 dag cukru pudru utrzeć z łyżką sklarowanego masła, 1 łyżeczką (z czubem) ekstraktu kawowego, dodając stopniowo 2-3 łyżki gorącego mleka. Jeszcze ciepłym lukrem pokryć cały mazurek, udekorować orzechami, migdałami, kolorowym groszkiem według uznania.
Przepis Marty Góry z Krakowa

Pascha wielkanocna.
Pascha wielkanocna. Fot. Olga Tochowicz

Wielkanoc 2023: Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg niekwaśnego półtłustego sera (najlepiej z „placu”)
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g cukru (albo trochę więcej jak ma być mocno słodka)
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • migdały sparzone i obrane z łupin
  • rodzynki
  • suszone morele
  • smażona skórka pomarańczowa

Wykonanie
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa z sitkiem „makowym”, albo przetrzeć przez drobne sito. Żółtka utrzeć z cukrem na biły krem, dodać śmietankę i ogrzewać mieszając bez przerwy, aż masa zacznie gęstnieć – nie można zagotować, najlepiej użyć termometru i podgrzewać do ok 80 stopni. Jak już jest podgrzane do około 60 stopni, dodawać kawałki masła. Gdy jeden kawałek się rozpuści, dodawać następny. Zdjąć z ognia, dodać ser, cukier z wanilią, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i posiekane w drobną kostkę morele.
Wyparzoną ceramiczną doniczkę z otworem lub półokrągłe sito wyłożyć wilgotną, białą ściereczką, wlać masę, przykryć ją ściereczką, przycisnąć np. talerzykiem i mocno obciążyć.
Postawić na misce żeby serwatka miała gdzie spływać i wynieść na 24 godziny w chłodne miejsce. Wyjąć paschę na talerz i udekorować pozostałymi bakaliami.
Przepis Olgi Tochowicz z Krakowa

Pascha wielkanocna.
Pascha wielkanocna. Fot. Violetta Grzelka

Wielkanoc 2023: Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami [PRZEPIS]

Składniki

  • 400 g dobrego sera białego tłustego
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru drobnoziarnistego
  • 100 g śmietanki kremowej 30-36 proc.
  • 100 g masła
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g namoczonych i odciśniętych rodzynek
  • 50 g  obranych i posiekanych migdałów.
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • bakalie do ozdoby np. płatki migdałów, morele suszone pokrojone w cienkie paseczki, rodzynki, skórka pomarańczowa

Wykonanie
Przygotować duży kawałek gazy oraz specjalne dziurkowane naczynie, może to być czysta doniczka z dziurkami.
Twaróg rozdrobnić widelcem i zblendować na dość gładką masę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i pulchną masę, dodać śmietankę kremową i stale mieszając ogrzewać w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Temperatura masy powinna mieć ok. 80 stopni. Mieszać aż zrobi się trochę gęstsza i przypomina w konsystencji miód.
Do masy dodać twaróg, masło i dokładnie wymieszać z użyciem blendera lub miksera. Następnie dodać wszystkie bakalie, otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszać, ale tylko łyżką.
Dno i ścianki dziurkowanego naczynia wyłożyć gazą złożoną 2-3-krotnie. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć masę serową, wstawić do większego naczynia, do którego będzie odciekać serwatka i umieść w lodówce na kilka - kilkanaście godzin, zależnie od konsystencji sera.
Po odsączeniu serwatki wyjąć paschę ostrożnie z formy, odwinąć z gazy i odwracając przełożyć na talerz lub paterę. Udekorować przed podaniem przygotowanymi dodatkami.
Przepis Violetty Grzelki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska