Ciasta na Wielkanoc 2023. Babka, mazurek, pascha… To potrawy, które kojarzą się z Wielkanocą. Przepisów jest mnóstwo. My zebraliśmy dla Was tylko sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Zobaczcie!

Wielkanoc 2023: Szybka i łatwa baba piaskowa [PRZEPIS]
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Wykonanie
Najpierw rozpuścić masło. W tym czasie ubijać jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy wrzucać stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
Gotową masę przełożyć do natłuszczonej formy na babkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 40 minut. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Wielkanoc 2022: Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa [PRZEPIS]
Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 6 żółtek plus jedno jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- otarta skórka z cytryny
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 kostki rozpuszczonego masła
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- cukier puder do posypania
- sok z cytryny
Wykonanie
Drożdże wymieszać z połową szklanki mleka, odstawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzeć mikserem na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wlać masło. Wyrobić aż ciasto wchłonie masło. Dodać wypłukane rodzynki, ponownie odstawić do wyrośnięcia aż ciasto potroi objętość. Formę wysmarować, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć z formy na kratkę.
Pieczenie bab, wsadzanie ich do pieca, studzenie i lukrowanie to cała skomplikowana ceremonia. Kiedy wyrabiamy ciasto, a zwłaszcza kiedy odstawiamy do wyrośnięcia, nie wolno chodzić po kuchni, otwierać drzwi i okien, by nie zrobić przeciągu. Nie wolno w tym czasie trzaskać drzwiami, głośno rozmawiać, by baba nie opadła lub nie dostała zakalca.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Wielkanoc 2023: Wielkanocny mazurek z masą cytrynową [PRZEPIS]
Składniki na kruche ciasto
- 2 żółtka
- 6 dag cukru pudru
- 30 dag mąki
- 25 dag masła
Składniki na masę cytrynową
- 1- 1,5 cytryny ( w zależności od wielkości): sok, otarta skórka i miąższ bez pestek zmiksować z 1-1,5 łyżką cukru
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- śmietanka 30 proc. ( max ¼ szklanki)
Wykonanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników i włożyć do lodówki na dowolny czas.
Blachę o wymiarach 23x31 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto i nakłuć widelcem dość gęsto, aby nie robiły się pęcherze podczas pieczenia. Upiec w temperaturze ok. 200-220 stopni na złoty kolor.
Masa cytrynowa: masło ucierać z cukrem, pod koniec dodając śmietankę i cukier na przemian z masą cytrynową. Utrzeć, aby masa stała się gładka i cytrynowa.
Wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać. Udekorować dowolnie. Ja udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą. Najlepiej mazurek smakuje schłodzony w lodówce.
Przepis Marty Góry z Krakowa

Wielkanoc 2023: Mazurek orzechowy na białkach [PRZEPIS]
Składniki
- 11 białek
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag orzechów ( można dać mieszankę orzechów włoskich, laskowych i migdałów i zmielić na maszynce do mielenia orzechów)
- wanilia utarta z cukrem lub cukier waniliowy
- 5 dag gorzkiej, twardej czekolady
Składniki na lukier kawowy
- 20 dag cukru pudru
- łyżka klarowanego masła
- łyżka ekstraktu kawowego
- 2-3 łyżki mleka
Wykonanie
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo w czasie ubijania cukier puder. Piana powinna być twarda i lśniąca. Połączyć delikatnie z utartą wanilią (cukier waniliowy), zmielonymi orzechami i utartą czekoladą. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o dużej średnicy (mazurek nie powinien być zbyt wysoki) i włożyć do nagrzanego pieca . Piec w 180- 200 stopniach do upieczenia (aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy, zwykle 40-50 minut).
Lukier. 20 dag cukru pudru utrzeć z łyżką sklarowanego masła, 1 łyżeczką (z czubem) ekstraktu kawowego, dodając stopniowo 2-3 łyżki gorącego mleka. Jeszcze ciepłym lukrem pokryć cały mazurek, udekorować orzechami, migdałami, kolorowym groszkiem według uznania.
Przepis Marty Góry z Krakowa

Wielkanoc 2023: Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kg niekwaśnego półtłustego sera (najlepiej z „placu”)
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 g cukru (albo trochę więcej jak ma być mocno słodka)
- cukier z prawdziwą wanilią
- migdały sparzone i obrane z łupin
- rodzynki
- suszone morele
- smażona skórka pomarańczowa
Wykonanie
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa z sitkiem „makowym”, albo przetrzeć przez drobne sito. Żółtka utrzeć z cukrem na biły krem, dodać śmietankę i ogrzewać mieszając bez przerwy, aż masa zacznie gęstnieć – nie można zagotować, najlepiej użyć termometru i podgrzewać do ok 80 stopni. Jak już jest podgrzane do około 60 stopni, dodawać kawałki masła. Gdy jeden kawałek się rozpuści, dodawać następny. Zdjąć z ognia, dodać ser, cukier z wanilią, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i posiekane w drobną kostkę morele.
Wyparzoną ceramiczną doniczkę z otworem lub półokrągłe sito wyłożyć wilgotną, białą ściereczką, wlać masę, przykryć ją ściereczką, przycisnąć np. talerzykiem i mocno obciążyć.
Postawić na misce żeby serwatka miała gdzie spływać i wynieść na 24 godziny w chłodne miejsce. Wyjąć paschę na talerz i udekorować pozostałymi bakaliami.
Przepis Olgi Tochowicz z Krakowa

Wielkanoc 2023: Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami [PRZEPIS]
Składniki
- 400 g dobrego sera białego tłustego
- 2 żółtka
- 150 g cukru drobnoziarnistego
- 100 g śmietanki kremowej 30-36 proc.
- 100 g masła
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g namoczonych i odciśniętych rodzynek
- 50 g obranych i posiekanych migdałów.
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- bakalie do ozdoby np. płatki migdałów, morele suszone pokrojone w cienkie paseczki, rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie
Przygotować duży kawałek gazy oraz specjalne dziurkowane naczynie, może to być czysta doniczka z dziurkami.
Twaróg rozdrobnić widelcem i zblendować na dość gładką masę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i pulchną masę, dodać śmietankę kremową i stale mieszając ogrzewać w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Temperatura masy powinna mieć ok. 80 stopni. Mieszać aż zrobi się trochę gęstsza i przypomina w konsystencji miód.
Do masy dodać twaróg, masło i dokładnie wymieszać z użyciem blendera lub miksera. Następnie dodać wszystkie bakalie, otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszać, ale tylko łyżką.
Dno i ścianki dziurkowanego naczynia wyłożyć gazą złożoną 2-3-krotnie. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć masę serową, wstawić do większego naczynia, do którego będzie odciekać serwatka i umieść w lodówce na kilka - kilkanaście godzin, zależnie od konsystencji sera.
Po odsączeniu serwatki wyjąć paschę ostrożnie z formy, odwinąć z gazy i odwracając przełożyć na talerz lub paterę. Udekorować przed podaniem przygotowanymi dodatkami.
Przepis Violetty Grzelki
