https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z pieczonej dyni i brukselki z orzechami pecan i żurawiną [PRZEPIS]

mad
Sałatka z pieczonej dyni.
Sałatka z pieczonej dyni. materiały prasowe
Przepis na sałatkę z pieczonej dyni.

Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.

Składniki

  • 1 duża dynia Hokaido
  • 0,5 kg brukselki
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 70 g Orzechów pecan Bakalland
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • kilka łyżek pikantnej smakowej oliwy
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie

Dynię dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę (proponowany gatunek dyni nie wymaga obierania jej ze skóry), brukselkę przeciąć na połówki. Tak pokrojone warzywa, przełożyć do brytfanny. Skropić sokiem z połówki cytryny i polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Do gotowych, wystudzonych warzyw dodać suszoną żurawinę, orzechy pecan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę, można wyłożyć na talerz.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska