Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.
Składniki
- 1 duża dynia Hokaido
- 0,5 kg brukselki
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 70 g Orzechów pecan Bakalland
- 1 cytryna
- 1 łyżka płynnego miodu
- kilka łyżek pikantnej smakowej oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Dynię dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę (proponowany gatunek dyni nie wymaga obierania jej ze skóry), brukselkę przeciąć na połówki. Tak pokrojone warzywa, przełożyć do brytfanny. Skropić sokiem z połówki cytryny i polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Do gotowych, wystudzonych warzyw dodać suszoną żurawinę, orzechy pecan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę, można wyłożyć na talerz.
Zobacz też:Sałatka z dyni Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Grillowana sałatka z cukinii i tofu
Zobacz też:Letnia sałatka ziołowa-pomidorowa
Zobacz też:Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Zobacz też:Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera
Zobacz też:Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem
Zobacz też:Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN