Tuńczyk, sałata, pomidor, ogórek, cebula, papryka i jajka. A wszystko to polane rewelacyjnym sosem. Oto pomysł naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider na pyszną i zdrową sałatkę! Zobaczcie przepis!
Składniki na sałatkę
- 150 g porwanych liści różnych sałat
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- pomidor
- 1/2 ogórka szklarniowego
- mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 jajka ugotowane na twardo
Składniki na sos
- opakowanie jogurtu naturalnego (165 g)
- łyżka majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- garść posiekanego koperku
- szczypta cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Sałatka. Liście sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu lub w miseczce. Pomidora pokroić w ósemki, jajka w ćwiartki, ogórka w plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Ułożyć warzywa, kawałki jajka i tuńczyka na sałacie tworząc kolorową kompozycję. Polać sałatkę sosem.
Sos. Wymieszać jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Zobacz koniecznie!

Wideo