https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na domowy chleb na zakwasie [PRZEPIS]

mad
Zobaczcie przepis na pyszny domowy chleb na zakwasie.
Zobaczcie przepis na pyszny domowy chleb na zakwasie. Fot. Barbara Stachurska
Coraz częściej pieczemy chleb w domu. To nic trudnego!

Przepis na domowy chleb na zakwasie. Coraz częściej pieczemy chleb w domu. To nic trudnego! Przepisem na sprawdzony, prosty chleb na zakwasie podzieliła się nasza Czytelniczka Barbara Stachurska.

Na inne chleby przepisy znajdziecie TUTAJ

Składniki na zakwas

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • woda

Składniki na chleb

  • zakwas
  • 1/2 l wody +150 ml
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 maki żytniej
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • dodatki według uznania: kminek, czarnuszka, orzechy – co kto lubi

Wykonanie
Zakwas. 1,5 szklanki mąki żytniej wsypać do słoika (0,9), dolewać wodę tak, żeby słoik miał odstęp do zakrętki, bo zakwas może kipieć.
Zostawić zaczyn na około tydzień w temperaturze pokojowej, mieszając trzy razy dziennie.
Chleb.
Wlać około pół słoika zakwasu do miski, dodać pół litra wody i pół kilo mąki pszennej.
Odstawić na parę godzin - nich rośnie.
Następnie dodać drożdże, 2 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Dosypać pół kilo mąki żytniej i 150 ml wody.
Wyrobić ciasto i znowu odstawić do wyrośnięcia. Wcześniej można dodać ulubione dodatki jak: orzechy, słonecznik czy czarnuszkę.
Wysmarować 2 foremki tłuszczem i nałożyć ciasto do foremek. Znowu musi wyrosnąć.
Urośnięte ciasto chlebowe włożyć do piekarnika na 1,5 godziny do temperatury 200 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska