Przepis na domowy chleb na zakwasie. Coraz częściej pieczemy chleb w domu. To nic trudnego! Przepisem na sprawdzony, prosty chleb na zakwasie podzieliła się nasza Czytelniczka Barbara Stachurska.
Na inne chleby przepisy znajdziecie TUTAJ
Składniki na zakwas
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- woda
Składniki na chleb
- zakwas
- 1/2 l wody +150 ml
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 maki żytniej
- 10 dag drożdży
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- dodatki według uznania: kminek, czarnuszka, orzechy – co kto lubi
Wykonanie
Zakwas. 1,5 szklanki mąki żytniej wsypać do słoika (0,9), dolewać wodę tak, żeby słoik miał odstęp do zakrętki, bo zakwas może kipieć.
Zostawić zaczyn na około tydzień w temperaturze pokojowej, mieszając trzy razy dziennie.
Chleb.
Wlać około pół słoika zakwasu do miski, dodać pół litra wody i pół kilo mąki pszennej.
Odstawić na parę godzin - nich rośnie.
Następnie dodać drożdże, 2 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Dosypać pół kilo mąki żytniej i 150 ml wody.
Wyrobić ciasto i znowu odstawić do wyrośnięcia. Wcześniej można dodać ulubione dodatki jak: orzechy, słonecznik czy czarnuszkę.
Wysmarować 2 foremki tłuszczem i nałożyć ciasto do foremek. Znowu musi wyrosnąć.
Urośnięte ciasto chlebowe włożyć do piekarnika na 1,5 godziny do temperatury 200 stopni.
Przepisy naszych Czytelników na domowe chleby: Jak zrobić chleb na zakwasie i bez zakwasu. Sprawdzone przepisy na zakwas chlebowy i pieczenie chleba
Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!
