https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na domowy chleb na zakwasie [PRZEPIS]

mad
Zobaczcie przepis na pyszny domowy chleb na zakwasie.
Zobaczcie przepis na pyszny domowy chleb na zakwasie. Fot. Barbara Stachurska
Coraz częściej pieczemy chleb w domu. To nic trudnego!

Przepis na domowy chleb na zakwasie. Coraz częściej pieczemy chleb w domu. To nic trudnego! Przepisem na sprawdzony, prosty chleb na zakwasie podzieliła się nasza Czytelniczka Barbara Stachurska.

Na inne chleby przepisy znajdziecie TUTAJ

Składniki na zakwas

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • woda

Składniki na chleb

  • zakwas
  • 1/2 l wody +150 ml
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 maki żytniej
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • dodatki według uznania: kminek, czarnuszka, orzechy – co kto lubi

Wykonanie
Zakwas. 1,5 szklanki mąki żytniej wsypać do słoika (0,9), dolewać wodę tak, żeby słoik miał odstęp do zakrętki, bo zakwas może kipieć.
Zostawić zaczyn na około tydzień w temperaturze pokojowej, mieszając trzy razy dziennie.
Chleb.
Wlać około pół słoika zakwasu do miski, dodać pół litra wody i pół kilo mąki pszennej.
Odstawić na parę godzin - nich rośnie.
Następnie dodać drożdże, 2 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Dosypać pół kilo mąki żytniej i 150 ml wody.
Wyrobić ciasto i znowu odstawić do wyrośnięcia. Wcześniej można dodać ulubione dodatki jak: orzechy, słonecznik czy czarnuszkę.
Wysmarować 2 foremki tłuszczem i nałożyć ciasto do foremek. Znowu musi wyrosnąć.
Urośnięte ciasto chlebowe włożyć do piekarnika na 1,5 godziny do temperatury 200 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska