Światowy Dzień Chleba 2021. 16 października chleb ma swoje święto [CIEKAWOSTKI, PRZEPISY]

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Nie mogło być inaczej! Chleb doczekał się swojego święta! 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Zobaczcie ciekawostki i przepisy na pyszny domowy chleb.
Nie mogło być inaczej! Chleb doczekał się swojego święta! 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Zobaczcie ciekawostki i przepisy na pyszny domowy chleb. fot. pixabay
Czy wiecie, że w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, a w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba? 16 października, chleb ma swoje święto! Zobaczcie historię chleba i najlepsze przepisy na pyszny, domowy chleb.

Światowy Dzień Chleba. Unoszący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba przywołuje beztroskie dzieciństwo. Dziś, chociaż na każdym rogu i w każdym sklepie można kupić świeży bochenek chleba, nic tak nie smakuje jak domowy, pachnący chleb. Pszenny czy żytni? A może mieszany? TUTAJ znajdziecie przepisy na pyszny domowy chleb.

Polacy kochają chleb. Zjadamy go około 45 kg rocznie!

Ponoć nigdzie na świecie chleb nie smakuje tak dobrze jak w Polsce. I coś w tym jest! Kochamy chleb i umiemy go robić! Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia mają swoją wartość. Co ciekawe – coraz więcej osób piecze chleb w domu, powstały nawet „giełdy” zakwasów do chleba, gdzie ludzie chętnie dzielą się zakwasem właśnie.

W 2015 r. statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa.
W 2015 r. statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa. fot. pixabay

I choć spożycie chleba z roku na rok nieco spada, i tak zjadamy go bardzo dużo! Według szacunków Instytutu Polskie Pieczywo w 2015 r. statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa, czyli o 2,5 kg mniej niż rok wcześniej (2014 – 47,8 kg, 2010 – 56,7 kg, 2009 – 59 kg, 2008 – 61 kg). Tymczasem jeszcze w 1981 przeciętny mieszkaniec tego kraju spożywał ok. 100 kg chleba, a w początkach XXI wieku – około 80 kg!

Początki chleba, czyli jak to się zaczęło?

Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach i blachach. Odrębnym rodzajem chleba były suche placki starożytnych Izraelitów (maca).
Znacie powiedzenie „łamać się chlebem”? Wzięło się zapewne stąd, że chleb znany w starożytności nie przypominał chleba znanego nam dziś. Jego kształt zbliżony był do podpłomyka. Takiego chleb się nie kroiło, tylko łamało. I zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.
Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej.
W starożytnym Egipcie ofiary z chleba składano bogom. Tutenchamon na „życie po śmierci” dostał między innymi kosze chleba.
Ale co ciekawe - w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba.
Archaiczną formę chleba wśród Słowian, która przeznaczona była do codziennego spożycia stanowił placek chlebowy zwany podpłomykiem noszący również w języku staropolskim nazwę wychopieniek.
W Polsce chleb zaczęto wypiekać prawdopodobnie już w pierwszych wiekach naszej ery! W XIII wieku znano już ponad 10 gatunków chleba!
Co ciekawe, jeszcze nie tak dawno (nasze prabacie zapewne o tym pamiętają) formą pieczywa odświętnego był kołacz (przepis znajdziesz TUTAJ), a nie chleb! Na co dzień, zamiast chleba, jeszcze w latach 50. w niektórych rejonach polski (zwłaszcza na wschodzie) piekło się proziaki, czyli placki na sodzie, które zastępowały chleb (przepis znajdziecie TU).

Rodzaje i gatunki chleba

Pszenny, żytni, czy mieszany? Jakie są rodzaje i gatunki chleba? Rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny.

Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas.
Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas. fot. pixabay

W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny, w niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej, a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana.
Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas.

Chleb krojony – dla wygody

Na koniec ostatnia ciekawostka. Skąd się wziął chleb krojony? Maszynę do krojenia chleba w 1912 r. wymyślił i opatentował Otto Frederick Rohwedder.

Maszynę do krojenia chleba w 1912 r.  wymyślił i opatentował Otto Frederick Rohwedder.
Maszynę do krojenia chleba w 1912 r. wymyślił i opatentował Otto Frederick Rohwedder. fot. pixabay

Jednak problemy z utrzymaniem świeżości takiego pieczywa zniechęciły go do uruchomienia produkcji na większą skalę. Dopiero w 1928 r., po emigracji do USA, Rohwedder wrócił do swojego wcześniejszego pomysłu, projektując linię produkcyjną, która najpierw kroiła, a następnie natychmiast szczelnie pakowała pokrojony chleb.

Przysłowia z chlebem

Chleb – nie mogło być inaczej! - doczekał się przysłów. Zobaczcie najpopularniejsze z nich:

  • "Bez pracy, nie ma kołaczy"
  • "Ciężko pracować trzeba na kawałek chleba"
  • "Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy"
  • "Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna"
  • "Dobry chleb z solą, byle z dobrą wolą"
  • "Chleb płacze, gdy go darmo jedzą"
  • "Chleb w drodze nie ciąży"
  • "Chleb z solą - znak i hasło zgody"
  • "Chleba dorabiać się trzeba"

Przepisy na pyszne chleby:

Mistrz Błachowicz liczy na nokaut!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

C
Chlebodawcy.pl

Wszystkiego chrupiącego z okazji Dnia Chleba!

Świetny artykuł, będziemy polecać ;) Tymczasem zapraszamy na nasz kanał filmowy, gdzie właśnie 16 października w ramach kampanii informacyjnej publikujemy film PIECZYWO I SPORT - zapraszamy!

https://youtu.be/RcBCYPiZeJg

Dodaj ogłoszenie