Syrop i miód z mniszka lekarskiego
Miód z mniszka, zrobiony zazwyczaj w maju, stosuje się leczniczo, zwłaszcza przy infekcjach wywołanych przez wirusy i bakterie. Doskonały dla dzieci i dorosłych.
Co roku miód z mniszka przygotowuje nasza Czytelniczka Stanisława Kęska. Z entuzjazmem i pasją tworzy niepowtarzalne smaki polskiej kuchni. W przygotowanych daniach łączy tradycję z nowoczesnością. Zdrowe odżywianie to priorytet, którym kieruje się przy układaniu przepisów kulinarnych. Kreatywne podejście sprawia, że wykorzystuje dobra natury w postaci gotowych przepisów mających lecznicze działanie podnoszące odporność oraz kondycję organizmu.

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego [PRZEPIS]
Składniki:
- 300 szt. kwiatów mniszka lekarskiego (potocznie zwane majami); kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień, najlepiej około południa z łąk ekologicznych, z dala od zanieczyszczeń mechanicznych
- 1 litr wody przegotowanej, zimnej
- ½ cytryny
- 1 kg cukru
Wykonanie:
Świeże kwiaty mniszka lekarskiego, zalej wodą i pozostaw na 3 godziny. Po upływie wskazanego czasu, włóż je do garnka i gotuj przez 15 min. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny.
Następnie przecedź przez sitko. Do uzyskanego wywaru dodaj cukier i wymieszaj. Ponownie gotuj wywar do dwóch godzin, aż uzyskasz miodowa konsystencję.
Gotowy syrop wlej do słoiczków, zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu.
Stosuj leczniczo, zwłaszcza przy infekcjach wywołanych przez wirusy i bakterie; doskonały dla dzieci i dorosłych.
Zobacz koniecznie!
