- Festiwal ma ten walor, że skupia ludzi szczególnie zaangażowanych w troskę o swoje dziedzictwo - nie tylko z Podhala, ale także z Polski, Europy i świata. Autentyzm przekazu sprawia, że tak skutecznie trafia do publiczności festiwalowej, chwytając za serce, ale także dając radość, energię i wciągając we wspólną zabawę - mówi Leszek Dorula, burmistrz Zakopanego.
Porywający taniec, wspaniały śpiew, barwna muzyka, cudowna gwara, piękne stroje, tradycyjne instrumenty i wyroby - to wszystko będzie można usłyszeć i zobaczyć w ciągu niezwykłych dziewięciu festiwalowych dni w Zakopanem.
- Festiwal to z jednej strony wspaniałe widowisko i rozrywka, a z drugiej strony kładziemy nacisk na jego walory etnograficzne. Dbamy o zachowanie wypracowanej przez lata formuły konkursowej, o wysoki poziom występów i profesjonalny skład jury. Konkurs jest najważniejszą częścią Festiwalu, a wokół niego budujemy bogaty program pełen innych ciekawych wydarzeń i atrakcji - dodaje Joanna Staszak, dyrektor 52. Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich.
O prestiżowe „Złote ciupagi” będą się w tym roku „bić” w Zakopanem zespoły z Bułgarii, Czarnogóry, Macedonii, Rumunii, Serbii, Turcji, Ukrainy, Włoch, a także z Polski (Zbyrcok z Juszczyna, Istebna z Istebnej, Lachy z Nowego Sącza i Regle z Poronina). Kto je wytańczy i wyśpiewa? Tego dowiemy się 20 sierpnia podczas finałowego koncertu.
Ale to nie wszystko. Tegoroczna edycja jest szczególna i z tego powodu, że skupiać się będzie również na niezwykłych smakach.
- Zgodnie z hasłem „Od snopka do talerza” będzie poświęcona obrzędom i tradycjom związanym z pracą na roli, produktom rolnym i ich wykorzystaniu w regionalnej kuchni- w tradycyjnym oraz nowoczesnym wydaniu. Odbędą się także pokazy i degustacje. Chcemy pokazać, że góralszczyzna ma smak! - podkreśla Agnieszka Nowak-Gąsienica, zastępca burmistrza Zakopanego. I zaprasza do światowej stolicy górali na dziewięć niezapomnianych dni!
