Wielkanoc 2020. Pyszna wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami [PRZEPIS]

Violetta Grzelka
Violetta Grzelka
Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami. Palce lizać! Przepis naszej Czytelniczki.

Przepis na wielkanocną paschę. Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie przysmaki nie wyobraża sobie świąt bez pysznej paschy.

Składniki

  • 400 g dobrego sera białego tłustego
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru drobnoziarnistego
  • 100 g śmietanki kremowej 30-36 proc.
  • 100 g masła
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g namoczonych i odciśniętych rodzynek
  • 50 g  obranych i posiekanych migdałów.
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • bakalie do ozdoby np. płatki migdałów, morele suszone pokrojone w cienkie paseczki, rodzynki, skórka pomarańczowa

Wykonanie
Przygotować duży kawałek gazy oraz specjalne dziurkowane naczynie, może to być czysta doniczka z dziurkami.
Twaróg rozdrobnić widelcem i zblendować na dość gładką masę.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i pulchną masę, dodać śmietankę kremową i stale mieszając ogrzewać w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Temperatura masy powinna mieć ok. 80 stopni. Mieszać aż zrobi się trochę gęstsza i przypomina w konsystencji miód.

Do masy dodać twaróg, masło i dokładnie wymieszać z użyciem blendera lub miksera. Następnie dodać wszystkie bakalie, otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszać, ale tylko łyżką.
Dno i ścianki dziurkowanego naczynia wyłożyć gazą złożoną 2-3-krotnie. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć masę serową, wstawić do większego naczynia, do którego będzie odciekać serwatka i umieść w lodówce na kilka - kilkanaście godzin, zależnie od konsystencji sera.

Po odsączeniu serwatki wyjąć paschę ostrożnie z formy, odwinąć z gazy i odwracając przełożyć na talerz lub paterę. Udekorować przed podaniem przygotowanymi dodatkami.

Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki

Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!

Zobacz też:TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie