https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2024. Wielkanocna babka ziemniaczana z boczkiem [PRZEPIS]

mad
Wielkanocna baba w wersji wytrawnej.
Wielkanocna baba w wersji wytrawnej. Fot. materiały prasowe
Babka wielkanocna w wersji wytrawnej? Jak najbardziej! W niektórych rejonach Polski to właśnie taka baba jest obowiązkową potrawą na wielkanocnym stole. Zobaczcie przepis!

Babka z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą i serem. Zobaczcie przepis!

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 150 g kiełbasy wędzonej
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska