Malowanie jajek wielkanocnych. Czym barwić wielkanocne jaja?
Najstarsze polskie pisanki pochodzą z końca X wieku. Jednak i te nie były jeszcze związane z Wielkanocą, lecz z pogańskim zwyczajem, odnoszącym się do kultu zmarłych, w którym jajko – początek nowego życia – odgrywało ważną rolę. Dopiero w XII wieku Kościół katolicki włączył pisanki do świątecznej obrzędowości i zezwolił na spożywanie jajek w Wielką Niedzielę.

Malowanie jajek: Najlepsze pomysły na malowanie pisanek
Czym barwić jajka? Na rynku dostępnych jest mnóstwo barwników, ale te najlepsze znajdują się... w naszej kuchni! Niezawodną i sprawdzoną metodą jest barwienie jajek w łuskach z cebuli. Gotowane krócej zyskają jasnobrązowy kolor, gotowane dłużej nabiorą mocnego, pięknego brązu. Jak uzyskać inne barwy wielkanocnych jajek?
- Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy
- Złoty – łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha)
- Pomarańczowy – sok z marchwi
- Jasnoczerwony – żurawina
- Różowy – sok z buraka, łupiny czerwonej cebuli
- Fioletowy – owoce czarnego bzu
- Granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu
- Zielony – szpinak, młode zboże, młoda trawa, pokrzywa
- Czarny – kora dębu

Wideo