Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenna tarta z brokułem, kalarepką i serem szefa kuchni [PRZEPIS]

mad
Wiosenna tarta z brokułem, kalarepką. Zobaczcie przepis Aleksandra Zachuty, szefa kuchni, Małopolskiego Ambasadora Smaku.
Wiosenna tarta z brokułem, kalarepką. Zobaczcie przepis Aleksandra Zachuty, szefa kuchni, Małopolskiego Ambasadora Smaku. Fot. Aleksander Zachuta
Tarta z polskim nowalijkami to propozycja szefa kuchni Aleksandra Zachuty na pyszny obiad lub przekąskę. Zobaczcie przepis!

- Pojawiły się nowalijki. Młoda kalarepka, chrupiący brokuł czy polskie szparagi! Należy wykorzystać tę chwilę i przygotować coś pysznego! Polecam tartę z brokułem, kalarepką, cebulką i oscypkiem białym, który można również z powodzeniem zastąpić ulubionym serem np. pleśniowym – podpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, Małopolski Ambasador Smaku.

Wiosenna tarta z brokułem, kalarepką i serem.
Wiosenna tarta z brokułem, kalarepką i serem. Fot. Aleksander Zachuta

Składniki na szybkie kruche ciasto:

  • mąka - 250 g
  • masło - 125 g (powinno być mięciutkie)
  • jajko - 1szt
  • sól - 1 szczypta

Wykonanie ciasta na tartę:
Wszystko dobrze razem wyrobić na gładką jednolitą masę. Ciasto od razu rozwałkować. Utnij dwa razy tyle papieru do pieczenia ile potrzebujesz do wyłożenia swojego naczynia. Złóż na pół. W środek wsadź placek z ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, w taki kształt jak ma twoje naczynie w którym pieczesz tartę. Odetnij jedną połowę papieru i przenieś drugą z ciastem do formy. Ułóż tak, aby ciasto dobrze przylegało do ścianek. Obetnij nadmiar ciasta. Nakłuj spód widelcem. Formę z ciastem włóż do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż formę z ciastem z lodówki do piekarnika. Piecz aż się zarumieni. Potem wyciągnij.
Kiedy ciasto się piecze robisz farsz.

Składniki na farsz

  • brokuł
  • młoda kalarepa
  • cebula
  • słodka śmietanka 18 proc.
  • biały oscypek lub inny dowolny ser – np. pleśniowy
  • 3 jajka
  • sól, biały pieprz, czosnek

Wykonanie farszu
Nastaw w garnku osoloną wodę. Ze świeżego brokuła (1 duża sztuka) wytnij różyczki (czyli obetnij tylko to co zielone). Kiedy woda się zagotuje wsyp do niej szczyptę sody i wrzuć brokuła (sodę stosujesz po to, aby ugotowane warzywo było pięknie zielone!). Gotuj kilka minut i przełóż do naczynia z zimną wodą w momencie kiedy zaczynają być chrupkie i lekko miękkie. W identyczny sposób potraktuj skrojoną w plasterki kalarepkę (1 duża sztuka). Na patelni zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj 250 ml śmietany słodkiej 18 % i wrzuć zblanszowaną kalarepkę i brokuła. Dopraw solą, białym pieprzem i czosnkiem. Odczekaj aż chwilkę przestygnie. Dołóż trzy jajka i starty lub pokruszony ulubiony ser. Przełóż farsz na upieczone ciasto i wsadź do piekarnika. Piecz 40 minut w temp 160 - 170 stopni.
W podany sposób możesz zrobić dowolny farsz. Ja zrobiłem jeszcze z białymi szparagami, pieczarkami i porem!
Pamiętajcie! W kuchni ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia, więc eksperymentujcie!

Przepisy na inne tarty znajdziecie tu: KLIK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska