- Pojawiły się nowalijki. Młoda kalarepka, chrupiący brokuł czy polskie szparagi! Należy wykorzystać tę chwilę i przygotować coś pysznego! Polecam tartę z brokułem, kalarepką, cebulką i oscypkiem białym, który można również z powodzeniem zastąpić ulubionym serem np. pleśniowym – podpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, Małopolski Ambasador Smaku.

Składniki na szybkie kruche ciasto:
- mąka - 250 g
- masło - 125 g (powinno być mięciutkie)
- jajko - 1szt
- sól - 1 szczypta
Wykonanie ciasta na tartę:
Wszystko dobrze razem wyrobić na gładką jednolitą masę. Ciasto od razu rozwałkować. Utnij dwa razy tyle papieru do pieczenia ile potrzebujesz do wyłożenia swojego naczynia. Złóż na pół. W środek wsadź placek z ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, w taki kształt jak ma twoje naczynie w którym pieczesz tartę. Odetnij jedną połowę papieru i przenieś drugą z ciastem do formy. Ułóż tak, aby ciasto dobrze przylegało do ścianek. Obetnij nadmiar ciasta. Nakłuj spód widelcem. Formę z ciastem włóż do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż formę z ciastem z lodówki do piekarnika. Piecz aż się zarumieni. Potem wyciągnij.
Kiedy ciasto się piecze robisz farsz.
Składniki na farsz
- brokuł
- młoda kalarepa
- cebula
- słodka śmietanka 18 proc.
- biały oscypek lub inny dowolny ser – np. pleśniowy
- 3 jajka
- sól, biały pieprz, czosnek
Wykonanie farszu
Nastaw w garnku osoloną wodę. Ze świeżego brokuła (1 duża sztuka) wytnij różyczki (czyli obetnij tylko to co zielone). Kiedy woda się zagotuje wsyp do niej szczyptę sody i wrzuć brokuła (sodę stosujesz po to, aby ugotowane warzywo było pięknie zielone!). Gotuj kilka minut i przełóż do naczynia z zimną wodą w momencie kiedy zaczynają być chrupkie i lekko miękkie. W identyczny sposób potraktuj skrojoną w plasterki kalarepkę (1 duża sztuka). Na patelni zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj 250 ml śmietany słodkiej 18 % i wrzuć zblanszowaną kalarepkę i brokuła. Dopraw solą, białym pieprzem i czosnkiem. Odczekaj aż chwilkę przestygnie. Dołóż trzy jajka i starty lub pokruszony ulubiony ser. Przełóż farsz na upieczone ciasto i wsadź do piekarnika. Piecz 40 minut w temp 160 - 170 stopni.
W podany sposób możesz zrobić dowolny farsz. Ja zrobiłem jeszcze z białymi szparagami, pieczarkami i porem!
Pamiętajcie! W kuchni ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia, więc eksperymentujcie!
Przepisy na inne tarty znajdziecie tu:
Polecamy:
Zobacz koniecznie!
