Witamina D pełni kluczowa rolę w procesie prawidłowego funkcjonowania organizmu
Witamina D odpowiada nie tylko za mocne kości i zdrowe zęby, ale tez za dobre samopoczucie psychiczne i odporność. Jej niedobór może prowadzić do osteoporozy, chronicznego zmęczenia, zaburzenia koncentracji a nawet depresji. To właśnie witamina D bierze udział w budowaniu odporności organizmu na infekcje, naukowcy mają coraz więcej dowodów także na to, że jej prawidłowy poziom pozwala łagodniej przechodzić zakażenie koronawirusem.
Witamina D na mocne kości
Pij mleko, będziesz miał mocne zęby i zdrowe kości – mawiały nasze babcie. Witamina D obecna w produktach mlecznych, jest bowiem kojarzona głównie z gospodarką wapniowo-fosforową w organizmie. Rzeczywiście, jej odpowiedni poziom ma pozytywny wpływ na proces remineralizacji kości, a jej niedobory prowadzą do osteoporozy. By zapobiegać krzywicy, u niemowląt i małych dzieci stosuje się suplementację witaminy D.
Witamina D na depresję
Witamina D ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, jej niedobór naukowcy wiążą z zaburzeniami depresyjnymi. Witamina słońca ma bowiem wpływ na uwalnianie się w mózgu hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie - serotoniny i dopaminy. Niedobór tej witaminy wpływa także na skuteczność leczenia przeciwdepresyjnego, a symptomy zbyt niskiego poziomu witaminy D – zaburzenia snu, zmęczenie, brak energii nasilają dodatkowo zaburzenia wynikające z depresji.
Witamina D a covid-19
Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia koronawirusem – to informacja, która potwierdza coraz więcej badań. Analizy pokazują, że osoby z niedoborem witaminy D przechodzą infekcję w cięższej postaci niż ci, którzy mają jaj prawidłowy poziom, m.in. częściej przebywają chorobę z utratą przytomności i niedotlenieniem. Dlaczego tak się dzieje? Witamina D ma istotny wpływ na pracę układu odpornościowego, odpowiednia suplementacja obniża ryzyko wirusowych dróg oddechowych, także w przypadku covid-19. Badania sugerują więc, że suplementacja witaminy D może złagodzić przebieg zakażenia koronawirusem.
Występowanie witaminy D
Wprawdzie zbilansowana i różnorodna dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak w przypadku witaminy D dieta jedynie w niewielkim procencie wpływa na pokrycie zapotrzebowania organizmu – dietetycy szacują, że jest to maksymalnie ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania, a dodatkowo na wchłanianie witaminy D wpływa odpowiednia ilość tłuszczu w pożywieniu oraz synteza skórna, czyli ekspozycja na słońce. Jakie produkty spożywcze są bogate w witaminę D?
- Tłuste ryby morskie (śledź, makrela, sardynka, łosoś)
- Olej z ryb (tran)
- Jajka
- Wątróbka
- Mięso czerwone
- Podroby
- Produkty mleczne
Niedobór witaminy D
Brak energii, ciągłe zmęczenie, wyczerpanie fizyczne, bóle kości i pleców, wypadanie włosów, częste infekcje dróg oddechowych, przeziębienia i grypa mogą sugerować niedobór witaminy D. Nieprawidłowy poziom witaminy słońca zwiększa także ryzyko rozwoju otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy i chorób autoimmunologiczych.
Poziom witaminy D można zbadać wykonując analizę krwi.
Badania wskazują, że niedobór witaminy D może powodować także nieprawidłowy poziom magnezu w organizmie, to on bierze bowiem udział w aktywacji witaminy D w organizmie. Bogate w magnez produkty to, m.in. kasza gryczana, płatki owsiane, banany, brokuły, orzechy laskowe, natomiast „wypłukują „ go z organizmu kawa i alkohol.
Jak suplementować witaminę D
Witamina D nazywana bywa witaminą słońca – ekspozycja na promienie słoneczne sprawia, że organizm sam produkuje tę drogocenną witaminę, jednak w naszym klimacie w okresie od września do maja konieczne jest suplementacja witaminy D. Aby zapewnić organizmowi odpowiednie warunki, by wyprodukował witaminę D wystarczy 20-minutowy spacer w słoneczną pogodę, jesienią, zimą i wczesną wiosną, kiedy słońce operuje warto wspomóc organizm dostarczając ją w postaci suplementu/leku.
Przedawkowanie witaminy D
Wydawać by się mogło, że skoro witaminę D produkuje sam organizm, sam będzie także regulował jej ilość. Nic bardziej mylnego, w organizmie może jej być i za mało, i za dużo, zarówno niedobór witaminy D jak i przedawkowanie są niebezpieczne dla człowieka. Łatwo przedawkować witaminę D, gdy dostarczamy ją jednocześnie przebywając na słońcu, stosując dietę bogatą w produkty zawierające witaminę D oraz suplementując ją. Przedawkowanie powoduje osłabienie, brak apetytu, nudności, zaburzenia pracy serca, nerek i układu nerwowego. U dorosłej osoby o przedawkowaniu mówimy w przypadku przyjęcia dawki czterokrotne większej od zalecanej, gdzie dzienna dawka dla osoby dorosłej to ok. 2000 UI (dawka witaminy D powinna być dostosowana do wieku, wagi, rodzaju diety i trybu życia).
FLESZ - Koronawirus w Polsce. Zachowajmy czujność i zdrowy rozsądek
