reklama

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masą budyniową „Katarzynka” na „Katarzynki” [PRZEPIS]

madZaktualizowano 
Ciasto biszkoptowe "Katarzynka" z masą budyniową i pierniczkami.
Ciasto biszkoptowe "Katarzynka" z masą budyniową i pierniczkami. materiały prasowe
Niebawem Katarzynki i Andrzejki, czyli ostatnia chwila, by zaszaleć przed adwentem. Wszak „Święta Katarzyna adwent zawiązuje. Sama hula, pije, a nam zakazuje”.

Ciasto Katarzynka na Katarzynki - przepis. Dawniej na „Katarzynki”, aby osłodzić nadchodzący adwent, specjalnie przygotowywano okolicznościowe pierniczki – „Katarzynki”, które w przeciwieństwie do bardziej tradycyjnych nie muszą leżakować. Ciastka, mimo użytego miodu nie należą do najsłodszych, dlatego powstało na ich temat wiele wariacji. W tym ciasto „Katarzynka”. Polecamy!

Składniki

  • 3-4 opakowania pierniczków „Katarzynki” bez polewy (ilość zależy od wielkości blachy)
  • dżem śliwkowy lub porzeczkowy

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru

Składniki na masę budyniową

  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym (np. Delecta)
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie masła

Składniki na polewę czekoladową

  • Polewa smak mlecznej czekolady (Delecta)

Wykonanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni. Składniki na biszkopt mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Całość wylać na blachę. Tak przygotowaną mieszankę pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu rzucić blachę o podłogę – dzięki temu ciasto nie opadnie. Po wystygnięciu przekroić je na dwie równe części.
Pierwszą z nich posmarować dżemem. Następnie, na warstwie dżemu położyć pierniczki „Katarzynki”.
Kolej na masę budyniową. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, wykorzystując o 100 ml mniej mleka niż jest zalecane (czyli zamiast 500 – 400 ml). Do ugotowanego gorącego budyniu dodać masło i wymieszać do całkowitego roztopienia.
Tak przygotowaną masę wylać na pierniki. Na całość położyć drugą połówkę biszkoptu. Wierzch pokryć polewą czekoladową. Ciasto gotowe, aczkolwiek warto pamiętać, że najlepiej smakuje na drugi dzień.
Po nasiąknięciu pierniczków masą budyniową staną się one miękkie, a w połączeniu z kwaskowatym dżemem, stworzą połączenie wręcz idealne!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3