Przepisem na ciasto „pychotka” podzieliła się nasza Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny (25 dag)
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na bezę
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę budyniową
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag masła
Dodatkowo
- słoik dżemu lub konfitury (u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia)
- garść orzechów włoskich
Wykonanie
Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wyłożyć nim spody dwóch foremek (wyłożonych papierem do pieczenia, aby łatwo było po upieczeniu wyciągnąć ciasto w całości i nie zniszczyć bezy). Surowe ciasto w formach wysmarować cienką warstwą dżemu.
Białka ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i zmiksować razem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę z białek podzielić na połowę i wyłożyć ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy pokroić i posypać jedno z ciast, to, które będzie wierzchem naszej pychotki.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni i piec ciasta 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsunąć ciasta, aby nie pokruszyć bezy.
W międzyczasie ugotować szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać do wrzącego mleka i zrobić budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać do budyniu i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masą przełożyć ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić na 1-2 godziny przed krojeniem.
