https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Karczek w marynacie z musztardy francuskiej [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Karczek z grilla smakuje rewelacyjnie.
Karczek z grilla smakuje rewelacyjnie. Anna Hoszowska
Przepis na grillowany karczek w musztardowej marynacie.

Pyszny karczek z grilla - przepis naszej Czytelniczki. Anna Hoszowska z Krzeszowic prowadzi blog Galantyna. - Mam nadzieję, że zostanie po mnie jakiś ślad dla moich wnucząt i czasami ugotują coś według moich przepisów – mówi.

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu płynnego
  • szczypta imbiru mielonego
  • łyżka oleju
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • 60 dag karkówki

Wykonanie
Mięso umyć, a następnie pokroić w plastry. Umieścić w szklanym naczyniu, zalać sosem sojowym, dodać musztardę, miód, olej i imbir. Posolić i przemieszać wszystko razem, aby marynata równomiernie osiadła na karczku. Trzymać w lodówce pod przykryciem ok. 6 godzin. Przed smażeniem, korzystając z tłuczka, lekko mięso rozbić. Grillować ok. 3 minut z każdej strony.

Rozpocznij sezon grillowy
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina

robię w takiej marynacie ale kurczaka sielskiego, wychodzi pycha. To kurczaczek bez chemii więc nie tylko smacznie ale też zdrowo :-)

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska