Pyszny karczek z grilla - przepis naszej Czytelniczki. Anna Hoszowska z Krzeszowic prowadzi blog Galantyna. - Mam nadzieję, że zostanie po mnie jakiś ślad dla moich wnucząt i czasami ugotują coś według moich przepisów – mówi.
Składniki na marynatę
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu płynnego
- szczypta imbiru mielonego
- łyżka oleju
- sól do smaku
Dodatkowo
- 60 dag karkówki
Wykonanie
Mięso umyć, a następnie pokroić w plastry. Umieścić w szklanym naczyniu, zalać sosem sojowym, dodać musztardę, miód, olej i imbir. Posolić i przemieszać wszystko razem, aby marynata równomiernie osiadła na karczku. Trzymać w lodówce pod przykryciem ok. 6 godzin. Przed smażeniem, korzystając z tłuczka, lekko mięso rozbić. Grillować ok. 3 minut z każdej strony.
Zobacz koniecznie!
