Czas na grilla. Soczyste żeberka w aromatycznej glazurze [PRZEPIS]

Agnieszka Delkowska
Paweł Epler
Przepis na soczyste żeberka na grilla.

Jak przygotować żeberka z grilla? Mamy przepis idealny! Agnieszka Delkowska prowadzi blog LadyKitchen. Warto tam zajrzeć, bo przed każdym przepisem pani Agnieszka zamieszcza felietony – pełne humoru i trafnych uwag na temat otaczającej nas rzeczywistości. Mówi o sobie: – Swoje życie dzielę między Kraków i Zakopane. Jestem rodowitą góralką, pasjonatką poznawania nowych smaków, nowych ludzi i miejsc. Staram się, żeby moja kuchnia była łatwa i przyjemna. Zbieram książki kucharskie i różowe akcesoria kuchenne.

Składniki:

  • 2 kg mięsnych żeberek
  • główka czosnku
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżka ostrej papryki
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 goździki
  • gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soli
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • cytryna pokrojona w grube plastry


Składniki na glazurę:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny

Wykonanie
Żeberka pokroić na mniejsze porcje. W wielkim garze ugotować wodę. Do gotującej się wody wrzucić wszystkie składniki oprócz żeberek. Gotować na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączyć i włożyć żeberka. Zostawić na całą noc. Minimalnie na 12 godzin. Po upływie tego czasu, żeberka wyciągnąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem, wymieszać składniki glazury i posmarować nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec żeberka około 30 minut.

Zobacz też:5 nietypowych sosów do dań z grilla

Zobacz też:TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]

Zobacz też:Czas na grilla. Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla [PRZEPIS]

Zobacz też:Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red

Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie