Jak przygotować żeberka z grilla? Mamy przepis idealny! Agnieszka Delkowska prowadzi blog LadyKitchen. Warto tam zajrzeć, bo przed każdym przepisem pani Agnieszka zamieszcza felietony – pełne humoru i trafnych uwag na temat otaczającej nas rzeczywistości. Mówi o sobie: – Swoje życie dzielę między Kraków i Zakopane. Jestem rodowitą góralką, pasjonatką poznawania nowych smaków, nowych ludzi i miejsc. Staram się, żeby moja kuchnia była łatwa i przyjemna. Zbieram książki kucharskie i różowe akcesoria kuchenne.
Składniki:
- 2 kg mięsnych żeberek
- główka czosnku
- 3 duże cebule
- 4 łyżki słodkiej papryki
- 3 łyżki majeranku
- łyżka ostrej papryki
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 goździki
- gwiazdka anyżu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki soli
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- cytryna pokrojona w grube plastry
Składniki na glazurę:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
Wykonanie
Żeberka pokroić na mniejsze porcje. W wielkim garze ugotować wodę. Do gotującej się wody wrzucić wszystkie składniki oprócz żeberek. Gotować na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączyć i włożyć żeberka. Zostawić na całą noc. Minimalnie na 12 godzin. Po upływie tego czasu, żeberka wyciągnąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem, wymieszać składniki glazury i posmarować nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec żeberka około 30 minut.
Zobacz też:5 nietypowych sosów do dań z grilla
Zobacz też:TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]
Zobacz też:Czas na grilla. Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla [PRZEPIS]
Zobacz też:Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red
Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?
