„Daj przepisa!” – tymi słowami Michel Moran zachęca dzieci i młodzież w całej Polsce do udziału w konkursie organizowanym przez Kulczyk Foundation w ramach programu Żółty Talerz. Celem konkursu jest podniesienie świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania wśród najmłodszych oraz zachęcanie ich do wspólnego gotowania z rodzicami, przyjaciółmi czy wychowawcami.
Jak wziąć udział w konkursie?
Konkurs „Daj przepisa!” adresowany jest do dzieci i młodzieży do lat 18. Można w nim wziąć udział zarówno indywidualnie, jak i drużynowo np. z przyjaciółmi, kolegami i koleżankami z klasy, rodzicami. Grupa może liczyć maksymalnie 5 uczestników. Zadaniem konkursowym jest przesłanie na adres [email protected] pracy konkursowej w postaci przepisu na dowolne danie skomponowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Żółtego Talerza wraz z pracą plastyczną, zdjęciem lub krótkim filmem ilustrującym wykonaną potrawę lub proces jej powstawania. Prace można przesyłać do 15 kwietnia br.
– Dzieci to nasz największy skarb. Musimy zrobić wszystko, żeby zapewnić im odpowiednią edukację oraz zdrowie. Dlatego uruchomiliśmy program Żółty Talerz, którego zadaniem jest kompleksowe wsparcie żywienia dzieci w Polsce, w tym propagowanie wiedzy o zdrowym odżywianiu. Cieszę, że udało nam się do tej misji pozyskać zarówno ekspertów, jak i osoby ze świata mediów, którym – podobnie jak nam – zależy na zdrowiu polskich dzieci – mówi Dominika Kulczyk, prezes Kulczyk Foundation.
Zdrowy styl życia to podstawa
Głównym celem konkursu „Daj przepisa!” jest podniesienie świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania poprzez propagowanie wśród dzieci i młodzieży wiedzy prozdrowotnej i zdrowego stylu życia, a także zachęcanie dzieci i młodzieży do wspólnego gotowania z rodzicami, przyjaciółmi czy wychowawcami.
Atrakcyjne nagrody
Nagrodą w konkursie jest wspólne gotowanie z Michelem Moranem w Pracowni Efektu Domina w Warszawie oraz atrakcyjne nagrody rzeczowe. Wyróżnienia przyznawane są w 4 kategoriach: nagroda indywidualna za najlepszą pracę plastyczną, nagroda indywidulna za najlepsze zdjęcie, nagroda indywidualna za najlepszy film oraz nagroda drużynowa za najlepszy film.
Oceny nadesłanych prac konkursowych dokona pięcioosobowa komisja w składzie: Dominika Kulczyk, Ewa Drzyzga, dziennikarka i propagatorka zdrowego stylu życia, dr inż. Anna Harton i dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz Michel Moran, restaurator i mistrz kuchni. Przy wyborze najlepszych prac jury będzie brać pod uwagę m.in. liczbę i sposób wykorzystania produktów pochodzących z Listy Produktów Żółtego Talerza, wygląd dania oraz kreatywność. Szczegóły konkursu dostępne są na stronie: www.zoltytalerz.pl/konkurs.
Zobacz też:Dania mączne: kopytka, pyzy, knedle, proziaki, pierogi. TOP 10 dań naszych Czytelników
Zobacz też:Kluski leniwe z bułką tartą i masłem
Zobacz też:Kluski kudłate z kwaśnicą
Zobacz też:Trzy przepisy na wiosenne, zielone śniadania
Zobacz też: Małopolskie przysmaki. Pierogi łomnicańskie
Zobacz też: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz też:Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Źródło: Dzień Dobry TVN