– Przed każdymi świętami pieczemy z babcią pierniczki. Są ozdobą wigilijnego stołu. Część z nich także wieszamy na naszej choince – mówi Joasia Cichy z Brzeska.
Składniki
- 4 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 50 dag sztucznego miodu
- 15 dag cukru
- paczka proszku do pieczenia
- 2 paczki przyprawy do pierników
- 25 dkg margaryny
Wykonanie
Miód stopić z margaryną i przyprawą do pierników. z 10 dag cukru zrobić karmel z odrobiną wody i połączyć go z miodem, tłuszczem i przyprawą. Całość wystudzić. Żółtka jajek oddzielić od białek, po czym utrzeć je z resztą cukru. Do utartych żółtek dodać wystudzoną masę z karmelem, wymieszać i dodać – ucierając równocześnie pałką – przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, połączyć z zarobionym ciastem. Dokładnie wymieszać, wyrównać, oprószyć wierzch mąką i pozostawić na noc do stężenia. Na następny dzień wałkować płaty o grubości 1/2 cm i wykrawać z nich drobne pierniczki za pomocą małych foremek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na wysmarowanych tłuszczem blachach.
Zobacz też:Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie: sernik dla leniwych
Zobacz też:Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”
Źródło: Agencja TVN
