https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dania wigilijne. Babcine pierniczki świąteczne [PRZEPIS]

Joanna Cichy
Babcine pierniczki świąteczne

– Przed każdymi świętami pieczemy z babcią pierniczki. Są ozdobą wigilijnego stołu. Część z nich także wieszamy na naszej choince – mówi Joasia Cichy z Brzeska.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 dag sztucznego miodu
  • 15 dag cukru
  • paczka proszku do pieczenia
  • 2 paczki przyprawy do pierników
  • 25 dkg margaryny

Wykonanie
Miód stopić z margaryną i przyprawą do pierników. z 10 dag cukru zrobić karmel z odrobiną wody i połączyć go z miodem, tłuszczem i przyprawą. Całość wystudzić. Żółtka jajek oddzielić od białek, po czym utrzeć je z resztą cukru. Do utartych żółtek dodać wystudzoną masę z karmelem, wymieszać i dodać – ucierając równocześnie pałką – przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, połączyć z zarobionym ciastem. Dokładnie wymieszać, wyrównać, oprószyć wierzch mąką i pozostawić na noc do stężenia. Na następny dzień wałkować płaty o grubości 1/2 cm i wykrawać z nich drobne pierniczki za pomocą małych foremek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na wysmarowanych tłuszczem blachach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska