Sezon na wiśnie w pełni! Agnieszka Delkowska, autorka bloga Lady Kitchen poleca tartę wiśniową.
Składniki na spód
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła pokrojonego na małe kawałki
- 100 g cukru
- jajko
- łyżka śmietany
Nadzienie
- 1 kg wydrylowanych świeżych wiśni
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. szklanki zimnej wody
Wykonanie
Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażarki. Wiśnie zasypać cukrem i lekko podsmażyć przez ok. 15 minut na średnim ogniu. Odcedzić sok, który puściły i dalej smażyć. W zimnej wodzie rozpuścić mąkę i dodać do wiśni. Chwilę pogotować. Zrobi się bardzo gęsty kisiel. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i odkroić z niego 2/3. Rozwałkować na kształt zbliżony do formy, którą będziemy używać do pieczenia. Wylepić ciastem dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć arkusz papieru lub folię aluminiową i wysypać obciążniki (ryż, fasolę, kulki ceramiczne lub kamyczki).
Całość włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie ściągnąć obciążenie i podpiec jeszcze 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć wiśnie, pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paski, ułożyć je na wiśniach. Posmarować paseczki jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Tartę po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
