Biszkoptowe ciasto ananasowe z wiśniami to propozycja naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko” na pyszne ciasto do kawy.
Składniki na tortownicę 24 cm
- biszkopty – 150 g
- ananasy w puszce – ok. 400 g / 1 op
- sok ananasowy – 3 łyżki
- wiśnie w słoiku – ok. 100 g
- jajko – 4 szt
- cukier – 4 łyżki
- mąka – 5 łyżek
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Wykonanie
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy spód odrobiną masła i wykładamy pokruszonymi biszkoptami.
Przykrywamy odsączonymi, pokrojonymi na kawałki ananasami, a następnie pomiędzy ananasy układamy wiśnie.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy sok ananasowy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciastem zalewamy owoce, wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Studzimy, zajadamy!

Wideo