Świeże, pachnące bułki drożdżowe z kruszonką to powrót do lat dzieciństwa. Te z truskawkami to prawdziwy smak lata! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki na 12 bułek:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 3,5 dag drożdży
- 250 ml mleka 3,2%
- 10 dag cukru kryształu
- 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 5 dag margaryny
- 2 żółtka
- 10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych)
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę
- 50 g cukru kryształu
- 50 g margaryny
- 100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju do nacierania dłoni
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy wraz z pokruszonymi drożdżami oraz cukrami. Mąkę przesiewamy, tłuszcz topimy, studzimy i dodajemy do mąki wraz z rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 3 żółtka, dodajemy szczyptę soli i pokrojone truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc kilkucentymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.
Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 minut do zamrażarki. Następnie startą kruszonką posypujemy bułki. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę.
