https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe lody kokosowe bez laktozy, bez jajek [PRZEPIS]

mad
Domowe lody kokosowe.
Domowe lody kokosowe. Paulina Nosek
Przepis na domowe lody bez laktozy i jajek.

Przepisem na domowe lody kokosowe bez laktozy i jajek podzieliła się Paulina Nosek, autorka bloga Mamo, tato, pobawmy się.


Składniki

  • 800 ml mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki likieru kokosowego lub białego rumu

Wykonanie
Wieczorem włożyć do zamrażalnika misę od maszyny do lodów. Do malaksera wsypać wiórki kokosowe i cukier, zmiksować pulsacyjnie 2-3 minuty na pył. 
Do garnuszka wlać mleko kokosowe, dodać pył i podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączyć, dolać likier kokosowy i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Włożyć do lodówki na min. dwie godziny, najlepiej na całą noc. Płyn przelać do misy do lodów i postępować według wskazówek producenta.
Zmrożone przełożyć do pojemniczka i włożyć do zamrażalnika. Wyciągnąć na pół godziny przed podaniem.

Zobacz też:

Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserów

Zobacz też: Kuchnia początku XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska