Przepisem na domowe lody kokosowe bez laktozy i jajek podzieliła się Paulina Nosek, autorka bloga Mamo, tato, pobawmy się.
Składniki
- 800 ml mleczka kokosowego
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki likieru kokosowego lub białego rumu
Wykonanie
Wieczorem włożyć do zamrażalnika misę od maszyny do lodów. Do malaksera wsypać wiórki kokosowe i cukier, zmiksować pulsacyjnie 2-3 minuty na pył.
Do garnuszka wlać mleko kokosowe, dodać pył i podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączyć, dolać likier kokosowy i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Włożyć do lodówki na min. dwie godziny, najlepiej na całą noc. Płyn przelać do misy do lodów i postępować według wskazówek producenta.
Zmrożone przełożyć do pojemniczka i włożyć do zamrażalnika. Wyciągnąć na pół godziny przed podaniem.
Zobacz też:
Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserówZobacz też: Kuchnia początku XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Zobacz też:Omlet rodzinny Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne racuchy z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Najlepsza wiśniówka z Wiśnowej! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN