Świeże, chrupiące i pachnące miodem bułeczki śniadaniowe! Zobaczcie przepis kucharzy związanych z Uniwersytetem Smaku Solgaz.
Składniki na 9 bułek:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 16 g suchych droższy (2 opakowania)
- 40 g masła (1/5 kostki)
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki miodu
Dodatkowo:
- 5 łyżek miodu do karmelizacji
Wykonanie
Masło rozpuścić w garnku. Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę z drożdżami i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10-15 min. aż do momentu, gdy będzie elastyczne i gładkie (powinno łatwo odchodzić od dłoni).
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę), a miskę, w której się znajduje nakryć ściereczką.
Po tym czasie ponownie chwilę należy wyrabiać ciasto, a następnie podzielić je na 9 części. Każdą kulkę położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki można naciąć nożem i zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (góra-dół z termoobiegiem) i piec przez 20 minut.
Na patelnię wlać 5 łyżek miodu i lekko podgrzać doprowadzając do karmelizacji. Po ostygnięciu bułeczek – polać je skarmelizowanym miodem.
Dobre rady:
- Podczas wyrabiania ciasta drożdżowego najważniejszy jest czas. Długotrwałe wyrabianie ciasta sprawia, że wytwarza się gluten, który nadaje masie elastyczności, lepkości oraz odpowiedniej konsystencji.
- Przygotowane ciasto należy przechowywać w ciepłym miejscu – idealnie do tego sprawdzi się tzw. darmowe pole, które dostępne jest w kuchenkach "gaz pod szkłem", które nagrzewa się bez pobierania gazu.
- Przed włożeniem ciasta do piekarnika należy upewnić się, czy jest nagrzany, gdyż zbyt niska temperatura sprawi, że ciasto będzie blade i niezbyt wyrośnięte.
