Ta sałatka to takie wspomnienia lata. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Składniki:
Etap pierwszy:
- 4 kg ogórków
- 1 szklanka soli
- ½ kg cebuli
- 7 gałązek selera
- 9 szklanek zimnej wody
Etap drugi:
- 8 szklanek gorącej wody
- 2 i 1/2 szklanki octu
- 3 i 1/2 szklanki cukru
- 1 przyprawa "Grill klasyczny"
- 1 przyprawa "Grill pikantny"
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Wykonanie
Etap pierwszy:
Wodę wymieszać z solą. Ogórki, cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą z soli i wody, moczyć 3 godziny i odcedzić.
Etap drugi:
Wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą i selerem. Wymieszać. Na dno wyparzonych i osuszonych słoików włożyć po 2 ziarenka ziela i liść laurowy. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Wideo