https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Sałatka z ogórków z przyprawą do grilla [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sałatka z ogórków z przyprawą go grilla. Zobaczcie przepis!
Sałatka z ogórków z przyprawą go grilla. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Warto przygotować chociaż kilka słoików pysznej sałatki ogórkowej na zimę. Zobaczcie przepis.

Ta sałatka to takie wspomnienia lata. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Składniki: 
Etap pierwszy:
 

  • 4 kg ogórków 
  • 1 szklanka soli 
  • ½ kg cebuli 
  • 7 gałązek selera 
  • 9 szklanek zimnej wody

  

Etap drugi: 

  • 8 szklanek gorącej wody 
  • 2 i 1/2 szklanki octu 
  • 3 i 1/2 szklanki cukru 
  • 1 przyprawa "Grill klasyczny" 
  • 1 przyprawa "Grill pikantny"  
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 
  • kilka liści laurowych

 
 
Wykonanie
Etap pierwszy:
Wodę wymieszać z solą. Ogórki, cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą z soli i wody, moczyć 3 godziny i odcedzić. 

Etap drugi:
Wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą i selerem. Wymieszać. Na dno wyparzonych i osuszonych słoików włożyć po 2 ziarenka ziela i liść laurowy. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 minut. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska