Przepisem na domowy karczek ze słoika podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop z Krakowa. Jest autorką bloga W zielonej kuchni.
Składniki
- 1,5 kg karczku lub szynki
- ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 6 ząbków czosnku
- pieprz czarny, mielony
- 2-4 listki laurowe
- szczypta majeranku
Wykonanie
Mięso umyć i pokroić w sporą kostkę. Przełożyć je do miski, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe, całość wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i pozostawić w chłodnym miejscu ok. 8 godzin. Po tym czasie przełożyć mięso do czystych i suchych słoików, tak aby wypełniało 3/4 objętości. Na wierzch słoika można ewentualnie wyłożyć łyżkę smalcu. Słoiki dobrze zakręcić. Piec ok. 1,5 godz. w 200 stopniach.
Zobacz koniecznie!

Wideo