Kluczem do sukcesu jest kreatywność. Wykażmy się pomysłowością i zaserwujmy potrawy, które mile zaskoczą mamę formą i smakiem. Oto nasze propozycje:

Śniadanie dla mamy – kanapki z sercem
Składniki:
- 2 kromki chleba
- łyżka masła
- 2 plasterki sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki)
- plasterki ogórka
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Chleb, najlepiej taki, który formą przypominać będzie serce, smarujemy masłem. Z szynki i sera wycinamy nożem kształt serca. Przydatne będą foremki, wykrawacze lub inne przedmioty o takim właśnie kształcie. Kanapki dekorujemy ogórkiem oraz bazylią.

Obiad dla mamy – krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 kromki chleba
- 1 opakowanie serka topionego (np. MSM Mońki)
- średnia cebula czerwona
- litr bulionu drobiowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć serduszka, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.

Kolacja dla mamy – quiche ze szpinakiem w kształcie serca
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 żółtko
- 50 ml śmietanki słodkiej 18%
- 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Oryginalny prezent na Dzień Matki. Pyszne, łatwe desery dla ukochanej mamy
Zobacz też: Dzień Matki na świecie. Jak świętuje się Dzień Matki w innych krajach? Skąd się wziął Dzień Matki?
Zobacz też:Przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem
Zobacz też:TOP 7 deserów bez pieczenia z truskawkami
Zobacz też:Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Sernik na zimno: przepisy
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN
