Pierogi – ogólnie: kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnione najrozmaitszymi farszami i ugotowane w wodzie lub na parze, upieczone, usmażone czy grillowane; ciasto może zostać zrobione z dowolnego rodzaju mąki (pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej, gryczanej) z dodatkiem wody, jaj, drożdży i tłuszczu (masła, oleju, smalcu), śmietany oraz innych dodatków smakowo-zapachowo-barwiących.
Przy czym ciasto powinno być dostosowane do farszu; pierogi mogą mieć rozmaite kształty np. stożka, sakiewki, trójkąta, półkrążka; potrawa, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie, np. w kuchniach polskiej, włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej; jest to kulinarny koncept pochodzący z Chin, który na ziemie polskie dotarł prawdopodobnie w XIII wieku.
To jednak z Polską to danie jest szczególnie wiązane, zachwalane przez cudzoziemców w internecie, którzy podczas pobytów w naszym kraju zapełniają pierogarnie lub robią relację w sieci z tego jak jedzą pierogi u polskiej teściowej. Sławy pierogom dodaja też imprezy z nimi związane, np. festiwal pierogów na Małym Rynku w Krakowie.
Nic dziwnego zatem, że powstał National Pierogi Day, Narodowy Dzień Pieroga, ale że pierogi nie uznają granic, więc niektórzy mówią już o Międzynarodowym Dniu Pieroga. Dziś 8 października, jakie zjecie?
Czy Polacy chcą amerykańskiej elektrowni atomowej w Polsce?

- Klimat jak w Dolomitach lub Alpach tuż przy granicy z Małopolską! Zachwyca jesienią
- 10 najpiękniejszych tatrzańskich szlaków jesienią. Tutaj warto iść na wycieczkę
- Tak mieszkają Sławomir i Kajra. To ich urocze gniazdko w Małopolsce
- Wzory i pomysły na jesienne paznokcie. Zobacz inspiracje!
- Jesień w Chorwacji poza sezonem. Dlaczego warto się tam wybrać? TOP 5 powodów!
- Zamek w Muszynie jeszcze zamknięty, a już kusi turystów. Tak wygląda w środku