Rosół to tradycyjna polska zupa, którą najczęściej przygotowujemy z drobiu lub wołowiny. Polecamy rosół z gęsi według przepisu naszej Czytelniczki Agaty Szuckiej.
Rozgrzewający rosół z gęsi z pulpecikami z gęsi [PRZEPIS]
Składniki na rosół z gęsi
- dwa udka gęsie (ok. 600-700 gram)
- 3 litry wody
- 1 duża marchew
- pół selera
- 1 podpieczona cebula
- 1 korzeń pietruszki
- gałązka selera naciowego
- dwie całe ususzone papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- kawałek kory cynamony
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- sól i pieprz
Składniki na pulpeciki z gęsi
- mięso z gęsi z rosołu
- pół marchewki, pół pietruszki, pół selera z rosołu
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- łyżka świeżej lub mrożonej bazylii
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
Wykonanie
Udka rozmrozić, dokładnie opłukać. Zalałam zimną wodą i ustawić na wolnym ogniu, do zawrzenia.
Po ściągnięciu całego szumu dodać obrane i przekrojone wpół warzywa, chili i przyprawy, poza czosnkiem
Gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Odstawić do ostygnięcia
Z rosołu wyjąć udka. Dodać 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Po 15 minutach ponownie podgrzać rosół i doprawić solą i pieprzem
Pulpeciki z gęsi:
Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na złoto.
Mięso z gęsi obrać ze skóry i oddzielić od kości. Umieścić w blenderze razem z cebulą i warzywami z rosołu. Miksować do uzyskania jednolitej masy
Masę do pulpetów doprawić solą i pieprzem, dodać bazylię. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać
Z masy formować małe kuleczki. Wkładać je partiami do ciepłego rosołu i obgotowywać około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia
Rosół podawałam z pulpecikami i szczypiorem.
