Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęś – przepis. Rozgrzewający rosół z gęsi z pulpecikami z gęsi [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rozgrzewający rosół z gęsi z pulpecikami. Zobaczcie przepis!
Rozgrzewający rosół z gęsi z pulpecikami. Zobaczcie przepis! Fot. Agata Szucka
Rosół z gęsi? Jak najbardziej! Pamiętajcie, że gęś jest najlepsza i najsmaczniejsza właśnie w listopadzie. Już stare przysłowie polskie mówi, że „Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna”. Tak więc 11 listopada, czyli w św. Marcina, świętujmy smacznym rosołem z gęsi. Zobaczcie przepis!

Rosół to tradycyjna polska zupa, którą najczęściej przygotowujemy z drobiu lub wołowiny. Polecamy rosół z gęsi według przepisu naszej Czytelniczki Agaty Szuckiej.

Rozgrzewający rosół z gęsi z pulpecikami z gęsi [PRZEPIS]

Składniki na rosół z gęsi

  • dwa udka gęsie (ok. 600-700 gram)
  • 3 litry wody
  • 1 duża marchew
  • pół selera
  • 1 podpieczona cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • gałązka selera naciowego
  • dwie całe ususzone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek kory cynamony
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz

Składniki na pulpeciki z gęsi

  • mięso z gęsi z rosołu
  • pół marchewki, pół pietruszki, pół selera z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • łyżka świeżej lub mrożonej bazylii
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz

Wykonanie
Udka rozmrozić, dokładnie opłukać. Zalałam zimną wodą i ustawić na wolnym ogniu, do zawrzenia.
Po ściągnięciu całego szumu dodać obrane i przekrojone wpół warzywa, chili i przyprawy, poza czosnkiem
Gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Odstawić do ostygnięcia
Z rosołu wyjąć udka. Dodać 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Po 15 minutach ponownie podgrzać rosół i doprawić solą i pieprzem

Pulpeciki z gęsi:
Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na złoto.
Mięso z gęsi obrać ze skóry i oddzielić od kości. Umieścić w blenderze razem z cebulą i warzywami z rosołu. Miksować do uzyskania jednolitej masy
Masę do pulpetów doprawić solą i pieprzem, dodać bazylię. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać
Z masy formować małe kuleczki. Wkładać je partiami do ciepłego rosołu i obgotowywać około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia
Rosół podawałam z pulpecikami i szczypiorem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska