Spis treści
Halloween 2024 to dzień w roku, który wymaga odpowiedniej oprawy! W tym dniu potrawy muszą być przerażające! Zobaczcie nasze propozycje na straszne przekąski na Halloween.

Pizza na Halloween z serowymi duszkami [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 0,6 l letniej wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy
- 300 g pomidorów krojonych pelati
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Dodatki do pizzy
- 300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów
- 5 plastrów kiełbasy pepperoni
- 2 garście czarnych oliwek
- 0,5 kg miąższu dyni
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 minut.
Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek.
Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół, a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.
Pizzę piec w maksymalnej temperaturze piekarnika (najlepiej 300 stopni) do zarumieniania się ciasta.

Palce wiedźmy na Halloween [PRZEPIS]
Składniki
- 5 śliwek kalifornijskich
- 3 daktyle
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- szczypta soli (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 75 g orzechów włoskich
- 90 g migdałów
- pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji
Wykonanie
Orzechy i migdały rozdrobnić w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dolać łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodać orzechy oraz pozostałe składniki i miksować, aż masa zacznie przypominać ciasto.
Masę podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego i uformować palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego nakleić pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.
Przepisem na palce wiedźmy podzieliła się autorka bloga Candy Company.

Halloweenowe muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek [PRZEPIS]
Składniki
- 15 czarnych oliwek
- gotowy spód do ciasta pizzowego
- 400 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- główka brokułu
- 700 g pieczarek
- 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze)
- sól, pieprz, bazylia do smaku
Wykonanie
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pieczarki pokroić w cząstki i poddusić na maśle. Zetrzeć ser na tarce. Wszystko wymieszać w misce, przyprawić i wyłożyć do muffinek. Z ciasta na pizzę wykroić 15 kółek i szerokie na centymetr paski. Każdą muffinkę z farszem przykryć na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obkleić 4-5 paskami – tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki . Pokroić oliwki w krążki i po dwa ułożyć na każdej muffince (na kształt oczu). Włożyć tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Wyjąć, gdy ciasto będzie zarumienione.

Straszny zielony makaron na Halloween [PRZEPIS]
Składniki na zielony makaron:
- 80 g szpinaku (np. szpinaku młodego Eisberg)
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Sos:
- 200 g serka ricotta
- pół szklanki startego żółtego sera
- ½ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów (400 g)
- ½ łyżeczki cukru
- sól
- mielony pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Oczy:
- 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)
- 50 g czarnych drylowanych oliwek
Wykonanie:
Makaron:Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować
ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.
Sos: W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować.
Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu
15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Oczy: Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.

Strasznie pyszne babeczki dyniowe z duszkami na Halloween [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
- 2 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju, np. kokosowego
Składniki na krem bezowy
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy 15 g
- 1 opakowanie posypki owocowej (np. Delecta)
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Babeczki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie rozpuścić olej kokosowy w rondelku na niskiej temperaturze do momentu, aż stanie się płynny. Do wysokiego naczynia wbić jaja, dodać jogurt i olej, wsypać zawartość torebki z ciastem i wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (przez około 1 minutę).
Ciasto rozłożyć równo do 12 foremek (po 1 łyżce ciasta). Babeczki natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru (można sprawdzać za pomocą patyczka).
Gdy babeczki będą stygły przygotować krem bezowy – do misy wlać białka, wsypać cukier i wymieszać rózgą, aby składniki się połączyły.
Następnie misę z jej zawartością postawić na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewać nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnąć z garnka i od razu zacząć ubijać mikserem przez ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wycisnąć "duszki" na wierzchu każdej wystudzonej babeczki. Udekorować małymi kawałkami posypki tworząc w ten sposób duszkowe oczy.
