Jakie warzywa i owoce lubią nasze dzieci? Preferencje w wyborze produktów wśród najmłodszych prezentuje sondaż zrealizowany w ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”. Dlaczego tak się dzieje, że niektóre warzywa i owoce nasze dzieci lubią bardziej lub mniej, odpowiada Katarzyna Błażejewska-Stuhr, psychodietetyk i ekspertka kampanii.
Dziecko nie lubi warzyw? Za mało ich dostaje!
„Zjedz jabłko”, „schrup marchewkę”, „spróbuj pomidora” – to zdania powszechnie powtarzane przez rodziców, zachęcające pociechy do jedzenia warzyw i owoców. Z jakim skutkiem?
Przeprowadzony na potrzeby kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” sondaż pokazuje, że owoce są jedzone przez dzieci częściej i chętniej niż warzywa. Maluchy spożywają owoce kilka razy dziennie zdaniem 43 proc. rodziców, podczas gdy na jedzenie warzyw z taką częstotliwością wskazuje jedynie 33 proc. opiekunów.
- Jeśli nasza pociecha nie lubi warzyw, przyczyna jest jedna – za mało ich dostaje. Miłość do słodyczy i poszukiwania słodkiego smaku w pokarmie zaprogramowane są w nas od urodzenia. Dlatego też dzieci zdecydowanie wolą to, co słodkie, i z upodobaniem do słodkiego przychodzą na świat. Nie dziwi więc, że chętniej i częściej zjadają owoce niż warzywa – wyjaśnia psychodietetyk Katarzyna Błażejewska.
Jabłko z pomidorem w gronie faworytów
Spośród jarzyn dzieci najbardziej lubią:
- pomidora
- marchewkę
- ogórka
- ziemniaki
Na nieco dalszych pozycjach znajdują się:
- papryka
- brokuł
- rzodkiewka
- kalafior
- sałata
Ulubionym owocem najmłodszych wciąż pozostaje banan, jednak zaraz za nim plasuje się jabłko.
Wśród najchętniej jedzonych produktów z tej kategorii znajdują się też:
- truskawki
- arbuz
- maliny
Dalsze miejsca zajmują:
- winogrona
- gruszki
- borówki
- brzoskwinie
- czereśnie
- śliwki
Najmniej lubiane warzywa i owoce
Do najmniej lubianych przez dzieci warzyw należą już niemal przysłowiowe brukselka i szpinak, ale także cebula, jarmuż i seler. Najrzadziej spożywane owoce to egzotyczne grejpfruty i awokado, jak również agrest i czarna porzeczka.
- Uprzedzenia żywieniowe dzieci przejmują od dorosłych. Jako rodzice od pierwszych lat życia malucha kształtujemy jego gust kulinarny i to my przekazujemy jemu wzorzec słodkości czy ostrości. Jeżeli dzieci znają ostry smak cebuli i czosnku od maleńkości, to ten smak ich nie drażni. Gdy nauczymy je, że naturalna słodycz owocu to za mało, będą wybierały tylko te najsłodsze - banany i winogrona. Jeśli sami na co dzień będziemy przestrzegać zaleceń żywieniowych i dbać o to, co ląduje na rodzinnym stole, możemy zapewnić naszym dzieciom najlepsze warunki do rozwoju. Odpowiednia dieta to również troska o prawidłowe rozłożenie posiłków w ciągu dnia. Nauczmy pociechy jedzenia o stałych porach i dbajmy o to, by nie były głodne. Dzięki temu będą mogły spokojniej i lepiej funkcjonować - podsumowuje psychodietetyk Katarzyna Błażejewska–Stuhr.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
