FLESZ - Co z komuniami i weselami po 26 kwietnia?
Co jedzą goście prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego? Menu jest bogate
Krakowski magistrat wyłonił firmę (Lastrada Catering), która w tym roku będzie świadczyć kompleksowe usługi cateringowe dla gości prezydenta Jacka Majchrowskiego. Chodzi o tych w randze VIP, czyli m.in. uczestników krajowych oraz międzynarodowych konferencji i spotkań. Urzędnicy nie odpowiedzieli nam na pytanie, kogo konkretnie gościł prezydent w ubiegłym roku. Poinformowali, że byli to "przedstawiciele różnych środowisk". Wśród nich m.in. parlamentarzyści - spotkanie miało dotyczyć postulowanych zmian w prawie - jakich, miasto nie precyzuje.
W 2020 - czyli pandemicznym roku, kiedy to nie odbywało się zbyt wiele spotkań prezydenta z VIP-ami, miasto na usługi cateringowe wydało ponad 27 tysięcy złotych. Kwota ta jest ceną za podane gościom zestawy jedzenia. Jest niewielka w porównaniu z rokiem 2018 - kiedy to ugoszczenie ważnych osób przez prezydenta kosztowało... ponad 241 tys. złotych. W tym roku na usługi cateringowe dla VIP-ów w budżecie przewidziano blisko 165 tys. zł.
Czego dotyczyły ubiegłoroczne spotkania i jakie były ich efekty? Urzędnicy twierdzą, że spotkania wynikały "z realizacji zadań merytorycznych oraz działań promocyjnych miasta, które służą budowaniu wizerunku Krakowa jako ważnego ośrodka przemysłu spotkań". - Pandemia ograniczyła znacząco liczbę takich spotkań. W pięciu - zorganizowanych przed pandemią, w pierwszym kwartale 2020 roku, udział wzięło ok. 250 osób - przekazuje nam Dariusz Nowak, rzecznik prasowy Urzędu Miasta Krakowa.
Zestaw serwowanych potraw jest dobierany pod względem charakteru spotkania, liczby, rangi, narodowości gości (z uwzględnieniem ewentualnych ograniczeń związanych z wyznaniem), pory roku oraz godziny. Jak podkreślają urzędnicy, przy doborze potraw priorytetem jest kuchnia staropolska, regionalna małopolska i krakowska. Wśród zamawianych dań są:
- zupy (m.in. tradycyjny rosół z makaronem domowym, krem z pomidorów z pesto z pokrzywy),
- dania mięsne (m.in. pierś z kaczki, policzki wieprzowe),
- jarskie (m.in. mix pierogów ręcznie robionych, faszerowana cukinia),
- rybne (m.in. filet z pstrąga ojcowskiego, sandacz),
- tzw. finger food (m.in. półgęsek z musem jabłkowym, kuleczki serowe),
- desery (m.in. ciasta - szarlotka, sernik, owoce sezonowe)
A co z alkoholem? Jest serwowany według uznania organizatora, przy uwzględnieniu pory dnia oraz charakteru spotkania. - Najczęściej podawane jest wino białe i czerwone, 1-1,5 lampki/osobę - przekazują urzędnicy. Podkreślają, że każdy z serwowanych zestawów uwzględnia napoje zimne (woda mineralna i soki serwowane w szklanych butelkach) i gorące (kawa i herbata).
- Krakowskie absurdy budowlane. Deweloper płakał, jak to wymyślał
- Najdroższe psy. Oto rasy, za które trzeba zapłacić najwięcej
- Drewniane domki do kupienia w Małopolsce do 200 tys.
- Miss Małopolski. One walczą o sławę i koronę miss!
- Centrum Krakowa czeka rewolucja. Planują ulice, ogrody i park kolejowy z rowerostradą
- Termy z basenem na stadionie Wisły są już gotowe. Byliśmy w środku
