Jak suszyć i przechowywać grzyby
Grzyby - suszenie. Jak suszyć grzyby? Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie...
Sześć powodów, dla których warto sięgać po ziemniaki
Ziemniaki należą - obok pszenicy, ryżu i kukurydzy - do gatunków roślin uprawnych decydujących...
Jak często można jeść ziemniaki?
Jak często można jeść ziemniaki? Czy częstotliwość ich jedzenia ma wpływ na zdrowie? Jeśli zastanawiasz się, czy warto znaleźć miejsce na kartofle w swojej...
Szczypta wiedzy o... pieprzach
Pieprz to, obok soli, najbardziej znana przyprawa na całym świecie i stosowana w niemal każdej kuchni. Czy wiecie, że dawno temu był bardzo drogi i był środkiem...
Prozdrowotne właściwości olejów spożywczych - hit czy mit?
Dobroczynne właściwości olejów były znane i cenione już od bardzo dawna. Medycyna naturalna od wieków wykorzystywała moc cennych tłuszczy, którym przypisywano...
Zielono mi, czyli 5 zalet jedzenia sałaty
Dlaczego warto sięgać po sałatę przez cały rok?
Co i dlaczego warto zapakować do szkolnego plecaka?
Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta u dzieci i młodzieży jest niezwykle ważna dla ich prawidłowego rozwoju zarówno fizycznego jak i intelektualnego. Dobrej...
TOP 10 polskich superproduktów - jedz na zdrowie
Superfoods to tzw. superprodukty pełne wartościowych składników odżywczych. Choć modę zapoczątkowały sprowadzane z odległych zakątków m.in. nasiona chia i...
Ciemne strony popularnych diet
Szczupły, nie zawsze oznacza zdrowy. W dietetyce, jak w każdej dziedzinie, należy zachować zdrowy rozsądek i pamiętać, że zarówno nadwaga, jak i niedowaga mogą...
Fakty i mity na temat kawy
Espresso, latte, a może cappuccino? Kawa niejedno ma imię, ale możemy być pewni, że wśród wielu rodzajów, każdy jej miłośnik znajdzie swoją ulubioną. Czy kawa...
Zielone warzywa na zdrowie
Natura zadbała o to, abyśmy nawet jesienią mogli korzystać ze świeżych zielonych warzyw. Co może zaskakiwać, jest ich wyjątkowo wiele o tej porze roku. Są...
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Jesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania przetworów. Światowy Dzień Jabłka, który...
Leśne grzyby – minimum kalorii i maksimum smaku!
Czy grzyby to coś więcej niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie...
Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie
Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Czy jednak każdy z nas wie, czym dokładnie różni się „należy spożyć...
Ziemniak nie tylko z masłem
Trudno oprzeć się ziemniakom, zwłaszcza w sezonie letnim. Przygotowywane na wiele sposobów, najbardziej smakują w najprostszej postaci, doprawione świeżymi...
Sandały męskie oraz inne buty na lato
Sandały męskie na lato to hit czy kit? Ten rodzaj butów zawsze miał swoich przeciwników. Jednak coraz więcej mężczyzn przekonuje się do męskich sandałów. Nic w...
Mistrzowie Smaków 2024. Laureatów nagrodzono podczas gali na Targach POLAGRA
25 września 2024 roku podczas Targów POLAGRA na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród plebiscytu [b]Mistrzowie Smaku...
Kukurydza - lepsza niż się wydaje!
Kukurydza pozostaje niekwestionowanym liderem w światowej produkcji zbóż. To najpopularniejsze - obok pszenicy i ryżu - zboże uprawiane na świecie. Jakie...
Odczaruj kanapki! Proste pomysły na zdrowe drugie śniadanie do szkoły. Podpowiedzi
Drugie śniadanie nie musi być nudą. Nie poddajemy się. Przekąski na drugie śniadanie dodadzą dzieciom energii i urozmaicą szkolne życie. Zobaczcie nasze...
Te osoby nie powinny jeść rosołu. W takich sytuacjach rosół może zaszkodzić
Rosół to wywar z kurczaka (lub innego mięsa drobiowego albo wołowiny) i warzyw, gotowany na wolnym ogniu. Ta tradycyjna zupa króluje na stołach w Polsce. Domowy...
Co kryje w sobie sok jabłkowy?
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem...
Plińce z pomoćką, czyli czego nie wiesz o nabiale
Czy wiesz, że krowy dają więcej mleka, gdy nadaje im się… imiona? Znasz mazurskie plińce z pomoćką? Chciałbyś wziąć udział w biegu po… ser? Oto ciekawostki na...
Dodano 10 godzin temu w kategorii Hotel
Dodano 11 godzin temu w kategorii Odzież
Dodano 12 godzin temu w kategorii Kredyty i pożyczki
Dodano 14 godzin temu w kategorii Tworzenie stron WWW