Dipy śmietanowe – nowy trend w kuchni
Proste w przygotowaniu, pełne smaku i coraz częściej wybierane przez Polaków – takie właśnie są dipy śmietanowe. W polskich domach eksperymenty w kuchni stały...
Jajka nadal dzielą Polaków
Blisko 40 proc. z nas jest przekonanych, że spożywanie dużej ilości jaj w ciągu tygodnia podwyższa znacząco poziom cholesterolu. Co ciekawe, tyle samo...
Obfitość witamin na talerzu
Późne lato najpyszniejszą porą roku! Tylko teraz możemy cieszyć się tak wielkim bogactwem warzyw i owoców. Wiele z nich jest dostępnych tylko przez chwilę, więc...
Gorzki ogórek – jak temu zapobiec? Sposoby na pozbycie się goryczy
Ogórki to jedne z tych warzyw, które kojarzą nam się z latem. Świeży na kanapkę, czy do mizerii. Gruntowe do kiszenia, konserwowania, zamykania w słoikach jako...
Słodki i orzeźwiający: arbuz doskonały
Orzeźwiający, słodki i pełen cennych substancji odżywczych – taki jest arbuz, który w przeróżnej postaci stanowi idealny pomysł na smaczne i lekkostrawne...
Hity na lato- wakacyjne napoje na bazie kawy
Kawa jest dobra na wszystko, nawet na upały! Zielone latte, pomarańczowe espresso, dalgona coffee, cold brew - czy znasz te napoje? Jeśli odpowiedź brzmi nie -...
6 sposobów na letnie przetwory – zachowaj smak wakacji na dłużej
Pasteryzowanie, kiszenie, mrożenie… Dojrzałe jagody, skąpane w słońcu pomidory i chrupiąca papryka to tylko kilka z wielu pysznych smakołyków kojarzących nam...
Wszystkie tajemnice pomidora
Sezon na pomidory. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym...
Mało znane fakty o pomidorze
Czerwone, żółte, a nawet brązowe, pełne smaku i aromatu – takie są właśnie polskie pomidory. Chętnie sięgamy po nie jako dodatek do kanapek, sałatek, jako...
Dla każdego coś zielonego
Grasz w zielone? Gram. Masz zielone? Mam. Aż chciałoby się zapytać: gdzie? Na pewno na talerzu, ponieważ lato to pora roku obfitująca w świeże, zielone warzywa....
Ziemniak młody czy wczesny?
Niezależnie czy młody, czy wczesny, ziemniak to król polskich stołów, główny bohater kart dań i wielu przepisów, faworyt dzieci zwłaszcza w wersji rumianej i...
Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?
Przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! To zdecydowanie za dużo! „Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z...
5 powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki
Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie...
Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?
O tym, że są delikatne, wyjątkowo smaczne oraz sycące wiadomo nie od dziś, dlatego chętnie wykorzystujemy je latem w naszej kuchni. Co skrywają w sobie młode...
Ciasto drożdżowe: tradycyjne i w nowej odsłonie
Pyszne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedościgniony ideał, zaś receptury jak je przygotować przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić idealne...
Zobacz, czego nie wiesz o kwasach omega-3
Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle korzystny wpływ, nie tylko na pracę mózgu, serca, ale także narządu wzroku. Warto o tym...
Grilluj ze smakiem, czyli proste sposoby na zdrowe grillowanie
Grillowanie żartobliwie uznawane jest za nasz sport narodowy, a ilu grillujących tyle sposobów, trików i złotych porad na idealnie spędzone popołudnie nad...
Te przekąski będą hitem wakacyjnych imprez! Sprawdź przepisy prosto od Masterchefa
Wakacje i panująca aura sprzyjają spotkaniom w gronie przyjaciół i rodziny. Choć ten czas kojarzy się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu to upały nie...
Wrzuć jaja na ruszt, czyli nietypowe dania z grilla
Jajka na grilla? Dlaczego nie! Grillowane jajka są bardzo popularnym, szczególnie wśród młodych ludzi, daniem streetfoodowym w Wietnamie. Przyrządza się je tam...
5 pytań o nabiał, które zawsze chciałeś zadać
Dlaczego śmietanka się warzy? W lodówce czy w spiżarni – gdzie najlepiej przechowywać mleko? Kożuch na mleku – wróg najmłodszych. Jak go uniknąć? Idealny krem...
Szypułka prawdę nam powie, czyli jak rozpoznać polską truskawkę
Coraz częściej zagraniczne truskawki są przesypywane i sprzedawane jako polskie. Nie dajcie się oszukać! Jak sprawdzić czy kupujemy polskie truskawki? To wcale...
Bać się cukru w sokach czy nie?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet...
Dodano 19 godzin temu w kategorii Hotel
Dodano 20 godzin temu w kategorii Odzież
Dodano 20 godzin temu w kategorii Kredyty i pożyczki
Dodano 22 godziny temu w kategorii Tworzenie stron WWW