Wszystkie tajemnice pomidora
Sezon na pomidory. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym...
Mało znane fakty o pomidorze
Czerwone, żółte, a nawet brązowe, pełne smaku i aromatu – takie są właśnie polskie pomidory. Chętnie sięgamy po nie jako dodatek do kanapek, sałatek, jako...
Dla każdego coś zielonego
Grasz w zielone? Gram. Masz zielone? Mam. Aż chciałoby się zapytać: gdzie? Na pewno na talerzu, ponieważ lato to pora roku obfitująca w świeże, zielone warzywa....
Ziemniak młody czy wczesny?
Niezależnie czy młody, czy wczesny, ziemniak to król polskich stołów, główny bohater kart dań i wielu przepisów, faworyt dzieci zwłaszcza w wersji rumianej i...
Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?
Przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! To zdecydowanie za dużo! „Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z...
5 powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki
Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie...
Przepisy na zdrowe przekąski i desery
Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny? Zobaczcie poradnik i przepisy na...
Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?
O tym, że są delikatne, wyjątkowo smaczne oraz sycące wiadomo nie od dziś, dlatego chętnie wykorzystujemy je latem w naszej kuchni. Co skrywają w sobie młode...
Ciasto drożdżowe: tradycyjne i w nowej odsłonie
Pyszne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedościgniony ideał, zaś receptury jak je przygotować przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić idealne...
Zobacz, czego nie wiesz o kwasach omega-3
Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle korzystny wpływ, nie tylko na pracę mózgu, serca, ale także narządu wzroku. Warto o tym...
Grilluj ze smakiem, czyli proste sposoby na zdrowe grillowanie
Grillowanie żartobliwie uznawane jest za nasz sport narodowy, a ilu grillujących tyle sposobów, trików i złotych porad na idealnie spędzone popołudnie nad...
Te przekąski będą hitem wakacyjnych imprez! Sprawdź przepisy prosto od Masterchefa
Wakacje i panująca aura sprzyjają spotkaniom w gronie przyjaciół i rodziny. Choć ten czas kojarzy się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu to upały nie...
Wrzuć jaja na ruszt, czyli nietypowe dania z grilla
Jajka na grilla? Dlaczego nie! Grillowane jajka są bardzo popularnym, szczególnie wśród młodych ludzi, daniem streetfoodowym w Wietnamie. Przyrządza się je tam...
5 pytań o nabiał, które zawsze chciałeś zadać
Dlaczego śmietanka się warzy? W lodówce czy w spiżarni – gdzie najlepiej przechowywać mleko? Kożuch na mleku – wróg najmłodszych. Jak go uniknąć? Idealny krem...
Sezon na młode ziemniaki, czyli prosty rarytas w polskiej kuchni
Czas na pierwsze młode ziemniaki, które stanowią rarytas w naszej kuchni. Są one nie tylko smaczne, ale również zdrowe i bogate w składniki odżywcze. I choć...
Szypułka prawdę nam powie, czyli jak rozpoznać polską truskawkę
Coraz częściej zagraniczne truskawki są przesypywane i sprzedawane jako polskie. Nie dajcie się oszukać! Jak sprawdzić czy kupujemy polskie truskawki? To wcale...
Bać się cukru w sokach czy nie?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet...
Tego nie wiedziałeś o truskawkach!
Truskawki nie są dziełem natury! Gdyby nie łakomstwo Ludwika XIV świat dziś nie zajadałby się tymi pysznymi owocami i nie śpiewałaby o nich Hanna Banaszak. Mają...
Pasteryzacja: fakty i mity
Przetwory. Procesom pasteryzacji poddawane są bardzo zróżnicowane produkty spożywcze – od mleka i jego przetworów, przez mięsa i wędliny, aż do przetworów,...
Wszystkie smaki serów
Ser: twardy, dojrzewający, miękki… od liczby rodzajów serów może naprawdę rozboleć głowa. Na świecie produkowanych jest bowiem aż 4 tysiące ich typów, a w samej...
Powiedz na co masz ochotę, a powiem czego ci brakuje
Czasami sami dziwimy się swoim nietypowym zachciankom żywieniowym. Każdy z nas może odczuwać nagłą ochotę na przekąskę, o której nawet nie myślał od dłuższego...
Elementarz herbaciany
Darjeeling, earl grey czy english breakfast? Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego...
Dodano 19 godzin temu w kategorii Ubezpieczenia
Dodano 3 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 4 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano 4 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne