Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne trendy. Jak zrobić warzywne spaghetti? [PRZEPIS]

mad
Spaghetti z warzyw to doskonały pomysł na lekkie danie.
Spaghetti z warzyw to doskonały pomysł na lekkie danie. archiwum
Jak zrobić warzywne spaghetti? Bardzo prosto! Aby móc rozkoszować się smakiem spaghetti w wersji warzywnej, wystarczy świeża cukinia i… temperówka do warzyw. Jak w łatwy i prosty sposób przygotować tą warzywną bombę witaminową i dlaczego najlepiej będzie smakować z bakaliami?

Warzywne spaghetti jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, zastępując tradycyjny makaron, tym wykonanym np. z cukinii, tworzymy na talerzu nie tylko pięknie wizualne dania, ale również zapewniamy naszemu organizmowi dużą ilość witamin i składników odżywczych.
Warzywne spaghetti najlepiej smakuje latem, kiedy nie mamy ochoty jeść ciężkich dań. Doskonale sprawdzi się również u osób na diecie, czy jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Tak przygotowane spaghetti warto wzbogacić sezonowymi warzywami, czy delikatnym sosem.

Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • garść liści szpinaku baby
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 75 g orzechów Pinii Bakalland
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 połówka cytryny
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie

Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki robimy z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, dodajemy ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów.
Gotowe pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przekładamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie.
Gotową pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość możemy skropić sokiem z cytryny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska