Każdy region posiada swoją niepowtarzalną tradycję kulinarną i smak. W przypadku gminy Babice, oprócz jej niewątpliwych walorów turystycznych, największym potencjałem i bogactwem są jej mieszkańcy. Kultywowanie lokalnych, bogatych tradycji - także kulinarnych - oraz ich promowanie to w głównej mierze zasługa prężnie działających na terenie gminy Kół Gospodyń Wiejskich.
Wśród rarytasów kulinarnych tutejszego regionu należy wymienić m.in.: wodziankę, kwosek śliwkowy, polewkę z kwaśnego mleka, pęcok z grochem, kluski tlone, a na deser pyszne ciasto drożdżowe.
Składniki
- 2 litry wody
- 1/2 kg śliwek
- 3 łyżki śmietanki
- sól, cukier – do smaku
- ziemniaki
Wykonanie
Śliwki – najlepiej żniwiarki, luboski lub damaski zalać wodą i ugotować jak kompot doprawiając do smaku solą i cukrem. Pod koniec gotowania do wywaru dolać śmietankę. W osobnym garnku ugotować ziemniaki. Ziemniaki należy ułożyć na talerzu, następnie zalać zupą. Potrawę podawać na ciepło.
Zobacz też:Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też:Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
Zobacz też:Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Zobacz też:Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też:Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Zobacz też:Regionalne przysmaki: chłodnik po sromowsku