Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: kwosek śliwkowy z Babic [PRZEPIS]

mad
Kwosek śliwkowy z Babic.
Kwosek śliwkowy z Babic. archiwum
Przepis na kwosek śliwkowy.

Każdy region posiada swoją niepowtarzalną tradycję kulinarną i smak. W przypadku gminy Babice, oprócz jej niewątpliwych walorów turystycznych, największym potencjałem i bogactwem są jej mieszkańcy. Kultywowanie lokalnych, bogatych tradycji -  także kulinarnych -  oraz ich promowanie to w głównej mierze zasługa prężnie działających na terenie gminy  Kół Gospodyń Wiejskich.
Wśród rarytasów kulinarnych tutejszego regionu należy wymienić m.in.: wodziankę, kwosek śliwkowy, polewkę z kwaśnego mleka, pęcok z grochem, kluski tlone, a na deser pyszne ciasto drożdżowe. 

Składniki
 

  • 2 litry wody 
  • 1/2  kg śliwek 
  • 3 łyżki śmietanki 
  • sól, cukier – do smaku 
  • ziemniaki 

Wykonanie
Śliwki – najlepiej żniwiarki, luboski lub damaski zalać wodą i ugotować jak kompot doprawiając do smaku solą i cukrem. Pod koniec gotowania do wywaru dolać śmietankę. W osobnym garnku ugotować ziemniaki. Ziemniaki należy ułożyć na talerzu, następnie zalać zupą. Potrawę podawać na ciepło.

Zobacz też:Rozmowa z dietetyczką: dlaczego warto jeść zupy?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska