Macie ochotę na niebanalne szaszłyki z grilla? Wątróbka przekładana warzywami to pomysł na tanie, szybkie i łatwe danie z grilla. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.
Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 cukinia
- 1 papryka żółta
- 3 cebule
- 2 pomidory
- 1,5 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Wątróbkę oczyścić z błonek. Olej wymieszać z majerankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty włożyć wątróbkę. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Cukinię pokroić w grubsze plastry. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Szaszłyki skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz bazylią. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po około 10 minut z każdej strony. Szaszłyki podawać na ciepło, obficie polane keczupem.
Zobacz koniecznie!
