Przepisem na makaron pełnoziarnisty z dynią lub marchewką podzieliła się nasza Czytelniczka Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki.
Składniki
- pełnoziarnisty makaron spaghetti (pół lub trzy czwarte opakowania)
- ok. 40 dag pokrojonej w niewielką kostkę, świeżej lub zamrożonej dyni (ewentualnie marchewki pokrojonej w słupki julienne)
- cebula
- cukinia (pół lub cała)
- papryka czerwona (pół lub cała)
- ok. 250 gram tofu wędzonego
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, chili
- olej rzepakowy, masło, oliwa lub olej kokosowy do smażenia (do wyboru)
- śmietanka słodka do doprawienia
- natka pietruszki lub koperek dla smaku i ozdoby
Wykonanie
Makaron ugotować al dente, według wskazówki producenta zamieszczonej na opakowaniu. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Pokroić w kostkę cebulę i delikatnie zeszklić ją na rozgrzanym tłuszczu, następnie po kolei dorzucać: kilka ząbków drobno posiekanego lub przeciśniętego przez prasę czosnku i smażyć 20-30 sekund; pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w kostkę dynię (lub marchewkę) – poddusić aż będzie miękkawa (ok. 10 minut), podlewając w razie potrzeby odrobiną wody; pokrojone w kostkę tofu (2-3 minuty). Na koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię i praktycznie od razu doprawić całość do smaku solą, pieprzem, chili (świetne są płatki chili) i imbirem. Do uduszonych warzyw z tofu, można dodać zieleninę, odrobinę przegotowanej wody lub słodkiej śmietanki, dołożyć ugotowany w międzyczasie makaron i wszystko wymieszać.
Zobacz koniecznie!
