Knedle ze śliwkami kojarzą się zazwyczaj z bezmięsnym, wakacyjnym obiadem lub deserem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Anny Loski.
Składniki
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 350-400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- około 30 śliwek (użyłam węgierek)
- rozpuszczone masło
- cukier
Wykonanie
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Z ziemniaków, mąki i jajka wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.
Śliwki delikatnie rozrywamy tylko z jednej strony i pozbawiamy pestek. Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek, układamy na nim śliwkę - do każdej śliwki w miejsce pestki wsypujemy odrobinę cukru - i zawijamy ciasto, tak aby powstała kulka. Z podanej ilości składników na ciasto wyjdzie około 30 knedli ze śliwkami węgierkami - jeśli będziecie mieli większe lub mniejsze owoce, to ilość knedli oczywiście się zmieni.
Gotowe knedle wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy na bardzo małym płomieniu przez około 3-4 minuty. Knedle podajemy polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.
Zobacz koniecznie!
Rzeczniczka SG o filmie "Zielona granica" Holland
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?