Pierogi karkonoskie, czyli pierogi z kapustą, ziemniakami i serem [PRZEPIS]
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 450ml wody (ciepłej)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 30 dag twarogu
- 30 dag ziemniaków ugotowanych
- 20 dag cebuli (2 sztuki)
- 8 dag smalcu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości (około 1,5h), studzimy, mocno odciskamy i siekamy nożem.
Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę lub mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na smalcu na złoty kolor, solimy.
Do miski wkładamy posiekaną kapustę, połowę usmażonej cebuli (bez tłuszczu), ziemniaki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Wszystko ze sobą mieszamy.
Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 2mm, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone tłuszczem z cebulką.
Autor: Michał Biernat / Dwór Korona Karkonoszy
Zobacz koniecznie!
