https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Pomysł na obiad. Pierogi karkonoskie, czyli pierogi z kapustą, ziemniakami i serem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pierogi karkonoskie, czyli pierogi z kapustą, ziemniakami i serem. Zobaczcie przepis!
Pierogi karkonoskie, czyli pierogi z kapustą, ziemniakami i serem. Zobaczcie przepis! Fot. Dwór Korona Karkonoszy/Commplace
Przepisów na pierogi jest wiele. Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, z truskawkami… Ale czy próbowaliście pierogów karkonoskich, które kryją w sobie farsz z kapusty, ziemniaków i sera? Zobaczcie przepis!

Pierogi karkonoskie, czyli pierogi z kapustą, ziemniakami i serem [PRZEPIS]

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 450ml wody (ciepłej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 30 dag twarogu
  • 30 dag ziemniaków ugotowanych
  • 20 dag cebuli (2 sztuki)
  • 8 dag smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:
Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości (około 1,5h), studzimy, mocno odciskamy i siekamy nożem.
Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę lub mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na smalcu na złoty kolor, solimy.
Do miski wkładamy posiekaną kapustę, połowę usmażonej cebuli (bez tłuszczu), ziemniaki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Wszystko ze sobą mieszamy.
Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 2mm, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone tłuszczem z cebulką.
Autor: Michał Biernat / Dwór Korona Karkonoszy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska