https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Szparagi z kurczakiem i makaronem wstążki [PRZEPIS]

mad
Szparagi z kurczakiem i makaronem wstążki.
Szparagi z kurczakiem i makaronem wstążki. Fot. fotolia
Pyszne, zdrowe i lekkostrawne. Takie są właśnie szparagi. Zobaczcie przepis na makaron ze szparagami i kurczakiem.

Szparagi to warzywo, które doskonale komponuje się z wieloma daniami. W połączeniu z podsmażonym kurczakiem i makaronem stanowi doskonałą propozycję na pożywny posiłek, który nie wymaga zbyt dużych nakładów pracy i czasu.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • makaron gniazda wstążki (Międzybrodzki)
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • świeży tymianek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbawić się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty.
Umyte pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na koniec wyłożyć na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość udekorować pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska