Szparagi to warzywo, które doskonale komponuje się z wieloma daniami. W połączeniu z podsmażonym kurczakiem i makaronem stanowi doskonałą propozycję na pożywny posiłek, który nie wymaga zbyt dużych nakładów pracy i czasu.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- makaron gniazda wstążki (Międzybrodzki)
- 50 dag piersi z kurczaka
- 10 pomidorków koktajlowych
- świeży tymianek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbawić się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty.
Umyte pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na koniec wyłożyć na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość udekorować pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawić.
Zobacz koniecznie!
