Sezon na botwinę trwa od maja do lipca. Warto sięgać po nią jak najczęściej, bo to doskonałe źródło m.in. żelaza. Przepisem na pyszną tartę z botwinką podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop.

Składniki na ciasto:
- szklanka mąki z cieciorki
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- 125 g masła
Składniki na masę:
- pęczek botwinki
- pęczek koperku
- 100 g sera bryndza
- kulka mozzarelli
- 3 jajka
- 150 ml śmietany 18%
- pieprz czarny
- sól himalajska
Wykonanie
W misce połącz mąkę, jajko, masło i sól. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schłodź pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Formę wylep ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia). Piecz 15 minut.
Masa. Botwinkę umyj, osusz i posiekaj na małe kawałki. Koperek także umyj, osusz i drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plastry, a bryndzę w kostkę. W kubku wymieszaj jajka z śmietaną, dodaj czarny pieprz i sól himalajską. Dobrze wymieszaj. Gdy tarta się już podpiecze, wyłóż na nią botwinkę, mozzarellę i bryndzę. Całość zalej masą jajeczną, posyp koperkiem i piecz ok. 15-20 minut.
Zobacz koniecznie!
