Zapiekanka z kaszą jaglaną, nie dość, że jest zdrowa, to również bardzo smaczna. Pamiętajmy, że to właśnie kasza jaglana jako jedyna z kasz ma odczyn zasadowy i tym samym nie zakwasza organizmu.
Kasza jaglana zawiera też cynk, mangan, miedź, żelazo i fosfor. Kasza jaglana to świetna propozycja zarówno na śniadanie (możemy nią śmiało zastąpić tradycyjną owsiankę z ulubionymi owocami), jak i na obiad – stanowi doskonały składnik faszerowanych papryk, cukinii czy bakłażanów i zapiekanek! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Aleksandry Faiks.
Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 300 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka
- 100 g sera żółtego
- por
- pomidor
- pół brokuła
- 2 jaja
- pół litra bulionu
- przyprawy
- olej
Wykonanie
Kurczaka doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami i podsmażyć. Pora pokroić w połówki talarków, pomidora w plastry. Ugotować brokuła w osolonej wodzie.
Kaszę przelać wrzątkiem i gotować kilka minut w bulionie.
Odsączyć kaszę, wymieszać z kurczakiem, brokułem i porem. Mleko połączyć z jajkami i wylać na kaszę. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach, po tym czasie na wierzchu ułożyć pomidora i posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 10 min.
Zobacz koniecznie!
