https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie. Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado, groszku, bazylii i mięty [PRZEPIS]

mad
Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado, groszku, bazylii i mięty.
Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado, groszku, bazylii i mięty. Fot. materiały prasowe
Kanapka z serem czy wędliną to już przeszłość! Wiosną sięgnij po zielone warzywa i przygotuj rewelacyjną zdrową pastę kanapkową! Zobacz przepis!

Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado to pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie.

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 20 dag startego parmezanu
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 10 listków bazylii
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • 6 jaj przepiórczych
  • opakowanie chleba kanapkowo-tostowego (np. Dan Cake)

Wykonanie:
Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe - zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska