Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado to pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie.
Składniki:
- 3 dojrzałe awokado
- 20 dag startego parmezanu
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 10 listków bazylii
- kilka listków mięty
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
- 6 jaj przepiórczych
- opakowanie chleba kanapkowo-tostowego (np. Dan Cake)
Wykonanie:
Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe - zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.
Zobacz koniecznie!
